Jubileum

2023.10.12. 07:00

Gyémántlakodalmát ünnepelte a perkátai Szentes házaspár

Perkátán hatvan éves, vagyis gyémánt lakodalmat ünnepel Szentes József és felesége Szentes Józsefné (szül.: Győrik Erzsébet). 1963. október 12-én fogadtak egymásnak örök hűséget, majd 1964-ben megszületett egyetlen imádott gyermekük Marianna.

Szentes Kitti

Szentes József és felesége Erzsike néni gyémántlakodalmat ünnepel. Az elmúlt évtizedek bizonyítják, hogy házassági esküjüket ők tettekre váltották

Fotó: A szerző

Szentes Józsefnét kérdeztem, hogy mi a hosszú házasság titka, ugyanis napjainkban egyre több házasság bomlik fel, s kezdenek végeláthatatlan sárdobálásba a felek. 

A válasz nem más, mint az egymás iránti tisztelet és kompromisszum. 

- Hogyan is lehetne ennyi évtizedet kibírni, ha nem tudnánk megbeszélni a kisebb, nagyobb horderejű dolgokat. Valamint mindig kellenek közös célok, ami még jobban összekovácsol egy házaspárt. Nálunk ilyen volt a közös életünk hajnalán az építkezés, majd a fölművelés, az állattartás. Mi nem rendelkeztünk gépekkel, mindent a két kezünkkel végeztünk kint a határban, illetve a sertésállományunk körül. De minden egyes veríték megérte, mert tudtunk előre haladni és biztos jövőt adni egyetlen lányunknak Mariannának és később, amikor megszületett egyetlen unokánknak Kittinek – mondta Szentes Józsefné Erzsike néni. Majd folytatta: - Józsi az építőiparban dolgozott egészen nyugdíjazásáig, Dunaújvárosban talán is nincs olyan épület, ahol ne hagyta volna keze nyomát. A lányunkkal mi erős hátteret biztosítottunk neki, hiszen az építőipar egy nagyon megterhelő ipar volt és az otthoni teendőket többnyire mi végeztük el. 

Nélkülöznünk soha nem kellett, mert mindig csak addig nyújtózkodtunk ameddig a takarónk ért. Ugyanakkor nyaralni sem voltunk soha, mert az állattartás egész embert kívánt és azt nem tehettük meg, hogy több napra vagy akár egy hétre másra bíztuk volna. De ez így volt jó, ma sem bánom egyetlen percét sem az eltelt hatvan évnek. Örömmel tölt el, hogy ezt a mentalitás, felelősségvállalás mindkét lánynál megtalálható. Büszkék vagyunk rájuk a papával. Mert sikeresek, kitartóak, helyén van a szívük lelkük – tette hozzá Erzsike néni. 

Szép emlékeket idéznek a családi fotók
Fotó: A szerző

Nos, hogy mi is az elmúlt hatvan esztendő titka? Úgy gondolom, nagymamám tökéletesen összefoglalta. Nem volt könnyű életük, de biztos pontot jelentettek egymásnak, nagymamám egyfajta hátországot biztosított nagypapámnak majd édesanyámnak s ők hárman pedig nekem. Nélkülük nem lennék az, aki ma vagyok. Követendő példa mindenki számára az ő életük, hiszen házassági esküjük szövegét ők tettekre váltották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában