Madártan Rácalmáson

2023.10.06. 11:30

A Nagy-sziget belső útjait fedezték fel a szakember segítségével

Az idei nemzetközi madármegfigyelő napok hazai új állomásaként jelentkezett a vasárnap reggelre időzített rácalmási túra. Rácalmás Egyszerű vándorként az ember keveset lát, ám, ha barangolása közben szakértő segíti, akkor egy különleges világ nyílik meg előtte – e gondolattal néztünk körbe vasárnap reggel a rácalmási híd közepén, miközben Lendvai Gábor biológus, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér megyei elnöke várta a túrázókat.

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Lendvai elmondta, bár az elmúlt években inkább Fejér északi részében volt aktívabb a közösség, munkájukat szeretnék kiterjeszteni a megye déli részein. Bemutatva a Duna és melléke különleges természeti értékeit is. 
– E sziget jelenlegi formájában is alakul. A folyam szabályozásának köszönhetően alakulhatott ki a mai formája. Az emberi tevékenység nagyban alakította formáját. Sokszor gazdasági munkára is használták, ma már számos része is védettnek számít, így van remény, hogy megőrzi értékeit – mondta el bevezetőjében Lendvai Gábor.

A rácalmási hídtól kezdődő túra nem a már sokak által ismert tanösvény vonalán haladt, hanem a sziget belső körét járta körbe. 
A túravezető egy közel négy kilométeres, remek hangulatú  bejárás keretében mutatta fel a sziget értékeit és madárvilágának térképét.
– E sziget számos értéket rejt. Örömhír, hogy a Natura 2000-res védettség miatt számos élőhely léte továbbra is biztosított. Remélhetően a jövőben is sikerül megőriznünk ezen természeti értékeket az utókor számára – fogalmazott Lendvai. 
Fejérben számos helyszínen, így Dinnyésen, Seregélyesen, Agárdon is rendeztek hasonlóan színvonalas madármentő programokat. A kezdeményezés népszerűségét jól jelzi, hogy az európai statisztikákat összevetve hazánk kiváló helyen zárt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 ezer 125 résztvevő.
Magyarországon 161 helyszínen 2445 embert regisztráltak, ezzel hazánk dobogós helyen végzett az elérési számok alapján. Hazánkban a három legtöbbet megfigyelt madárfaj e program keretében: seregély, tőkés réce, nyári lúd volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában