A szolidaritás és az érzékenyítés hete

2023.09.21. 10:00

Elfogadást szimbolizáló kőláncot hoztak létre az óvodások a Városháza téren

A szeptember 19–23. között zajló eseménysorozatot Barta Endre, Dunaújváros alpolgármestere nyitotta meg.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az elfogadás és a támogatás áll a kedden indult Fogd a kezem! – Szolidaritás és érzékenyítés hete elnevezésű, ötnapos rendezvény fókuszában. Az esemény eddigi programjai között szerepelt szemléletformáló beszélgetés (a Móra Ferenc Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény (EGYMI) és a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) által, TSMT-fejlesztés (tervezett szenzomotoros terápia) Csengeri-Paréj Kitti által, valamint kézműves játszóház (a Jószolgálati Otthon Közalapítvány révén), továbbá a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros is kitelepült a térre.

Pintér Tamás polgármester elmondta, a program célja az egyenlőség megteremtése, segítségre szoruló embertársaink megismerése. Hozzátette, a különféle programok az elfogadást népszerűsítik, amellyel a befogadás is egyszerűbbé válik majd.

Az eseményt szerdán Barta Endre alpolgármester nyitotta meg. Beszédében köszöntötte a részt vevő kicsiket és nagyokat, valamint a szervezeteket, amelyek az előadásokkal, foglalkozásokkal hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához. Az alpolgármester elmondta, reménykedik abban, hogy a világ el tud mozdulni egy szebb irányba, ahol az emberek odafigyelnek egymásra, a programsorozattal pedig a város is szerepet vállalt e cél megvalósításában. A nyitóbeszéd után a város óvodásai elfogadást szimbolizáló színes kavicsokat helyeztek el a Városháza téren, létrehozva ezzel egy hatalmas, tekergő kőkígyót. Ezt követően pedig folytatódtak az előadások.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Csütörtökön 14 órától egészen 19 óráig várják a részvevőket a Szolidaritás és érzékenyítés hetén. A meglepetés zenei programok mellett a Móra Ferenc Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, EGYMI és a Pedagógiai Szakszolgálat települ ki a Városháza térre, ahol a látogatók a BTMN (beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő) és az SNI (sajátos nevelési igényű) témával kapcsolatban kaphatnak tájékoztatást, emellett pedig a Duna Dog Center és a Duna Kid Center vakvezető kutyás érzékenyítő előadásokkal készül a gyerekeknek.

Pénteken 9 órától a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kézműves foglalkozást, speciális sportfoglalkozást és szimulációval egybekötött érzékenyítést tart majd a Városháza téren, majd 10 órától az Útkeresés Segítő Szolgálat és a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola közreműködésével Érezd át! elnevezéssel esélyegyenlőségi programot szerveznek a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Délután 14 órától a Móra iskola ismét tájékoztatót tart majd a BTMN és SNI témájával kapcsolatban a Városháza téren, és a Duna Dog Center ismét érzékenyítő előadással várja a kicsiket, 18 órától pedig a Digital együttes élő koncertjén vehetnek részt a látogatók, szintén a Városháza téren.

A programsorozatot a szombaton 7.15-kor startoló Fuss Velünk, Fuss Értünk jótékonysági futóverseny zárja, amely során a Jószolgálati Otthon Közalapítvány is kitelepül a Városháza térre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában