Egy nosztalgiabusz újjászületése

2023.09.17. 08:00

Egy csillogóan új és mégis régi ismerős: a teljesen felújított Ikarus 280-as újra Pozsony utcáin robog

A szlovák fővárosban egy régi ismerős keltett feltűnést a napokban. A Dopravný podnik Bratislava (DPB) közlekedési társaság büszkén mutatta be a nagyközönségnek legújabb nosztalgiabuszát.

Duol.hu

Fotó: Youtube

Az Ikarus buszok mindig is különleges helyet foglaltak el a pozsonyiak szívében, de ez a különleges darab most még többet jelent számunkra, hiszen nem csak a megépítését, de a felújítását magyar szakemberek végezték, írja a feol.hu.

A Magyarbusz.Info beszámolója szerint az 1987-ben gyártott, harmonikaajtós Ikarus 280-as busz felújítására a pozsonyi fuvarozó még tavaly írt ki pályázatot. A budapesti székhelyű Lanta Consulting Kft. nyerte el a megtisztelő feladatot az ajánlatával. A munkálatok során a buszt közel eredeti, gyártáskori állapotára kellett visszaállítani, minél több eredeti alkatrésszel. Az eredmény? Egy ragyogóan új, mégis nosztalgikus busz, amely a múlt szépségét hozza el a jelenbe, és egykori megalkotói is büszkék lehetnek a megújulására.

Az Ikarus 280-asok története Pozsonyban igencsak gazdag. Az évek során összesen 761 darab szolgált a városban. Az első 13 példány 1974-ben érkezett, és az azt követő évtizedekben az Ikarus buszok meghatározták a városi közlekedést. Az 1989-es év különösen emlékezetes a pozsonyiak számára, hiszen ekkor érkezett a legtöbb, összesen 96 darab Ikarus 280-as a városba. A DPB a 280-asok mellett 283-asokat is üzemeltetett, melyek közül az utolsók egészen 2010-ig futottak a pozsonyi forgalomban. De a nosztalgiabuszok közül az elsőként felújított 280-as most visszatért, hogy újra a város részévé váljon.

A pozsonyi flottában az Ikarus 280-as több altípusa is megfordult, különböző ajtókiosztásokkal és váltókkal. Külön érdekesség, hogy az 5000. Ikarus 280-as is pozsonyi megrendelésre készült, és a flotta egyik buszát kísérleti jelleggel dízel-CNG hajtásúvá alakították át a 80-as években.

Ez a felújított Ikarus 280-as nem csak egy busz, hanem jelképe annak, hogy a régi dolgok is milyen csodálatosan kelthetők új életre. Egy emlék és talán egy híd, Székesfehérvár és Pozsony között.

A videó a szöveg alapján 2007 késő tavaszán készült – ahogy írja - a legendás "Ikarus 280" buszról, pozsonyi jelenlétük utolsó éveiről. A felvételen jól látszik, hogy a helyenként valóban “megszögelt” buszok rengeteget kibírtak és szinte a végtelenségig lehetett hajtani őket. A videó készítője azt írja, hogy  2008. február 15. lett az Ikarus 280-asok utolsó napja városukban:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában