NÉBIH

2023.09.16. 15:00

A századik termékkör vizsgálatát is lezárta a Nébih termékteszt programja

A századik termékkör vizsgálatát is lezárta a Szupermenta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja, amelyet 2014-ben indítottak útjára - írja a teol.hu.

Duol.hu

A vizsgált termékcsoportok köre széles, így nem maradhatott ki a tesztek sorából a zöldség, benne a paradicsom (illetve a paradicsom-vetőmag) ellenőrzése sem Fotó: Szijártó János

A Nébih legutóbbi közleményéből kiderül, hogy az egyedülálló hatósági tesztprogramban mostanra száz termékkör mintegy 2180 termékén több mint 215 ezer laboratóriumi paraméter vizsgálatát végezték el a szakemberek. A legjobbak kiválasztásában több mint 2000 szakértő és laikus működött közre. Az epres joghurtok tesztjével indult útjára a Szupermenta 2014 novemberében, azóta pedig összesen száz termékkör komplex vizsgálata zajlott le. A program egyik fontos célja a szemléletformálás az élelmiszerminőség kérdéskörének előtérbe helyezésével. Napjainkban egyre fontosabbá válik az átgondolt és körültekintő vásárlás, a Szupermenta-tesztek pedig segítséget nyújtanak ebben a termékek minőségével és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos információk megosztásával. A program sikerességét és elismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2022-ben nemzeti értékként bekerült az Agrárminisztérium Ágazati Értéktárába. A terméktesztek egyediek és utánozhatatlanok, hiszen a Nébih szakértő munkatársai – hatósági felügyelők, laboratóriumi szakemberek – állnak mögöttük. A „tesztalanyok” sora színes és széles skálán mozog az élelmiszerektől kezdve a vetőmagokon, alkoholos italokon, étrend-kiegészítőkön át egészen az állatgyógyászati termékekig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában