Így ünnepeltek

2023.08.22. 13:00

Tűzijáték nélkül is nagy durranás volt a kulcsi ünnep

Az államalapítás és I. Szent István emlékére rendezett közös ünneplésre várták a kulcsiakat augusztus 20-án a hajóállomásra.

Török Tímea

Fotó: Török Tímea

Az ünnepi program hagyományos módon az immár XXVII. KUPAC túrával vette kezdetét a reggeli órákban. Ez alkalommal is számos családi és baráti csapat szállt vízre, összesen 35 evezős és 5 kísérő hajó indult el, hogy a szokásos útvonalon felevezzenek a Dunán Lórévig, majd a Zichy-kápolna meglátogatása után visszatérjenek a kulcsi hajóállomásra. Az evezésből érkező túrázókat már várta a Vidám Emberek Közössége által készített tarhonyás lecsó, annak elfogyasztásával pótolhatták az elégetett kalóriákat.

 

A rendezvény protokolláris része 14 órakor, Jobb Gyula polgármester ünnepi köszöntőjével folytatódott. A település első embere beszédében elmondta:

– Szívvel-lélekkel, elmével kell jelen lenni ezen a napon, megérteni Szent István király törekvéseit, amit hazájáért tett, és mindezeket elsajátítani, majd beépíteni a mindennapokba. A magyar öntudatot nemcsak az augusztus 20-i ünnepi beszéd során kell érezni és hangoztatni, hanem a hétköznapokban is. Minden magyarnak kötelessége ezt megőrizni, ápolni és továbbadni az utókornak, hogy a jövő generációinak is legyen miből táplálkozniuk, amikor a hazaszeretet kerül a központba.

Majd így folytatta:

– Ha szétnézünk a nagyvilágban, sajnos káoszt látunk. Láthatjuk, hogy a szellemi, erkölcsi és kulturális gyökerek megtagadása az önfeladást jelenti, ami kiszolgáltatottsághoz vezet. Nekünk, akik a keresztény hitre támaszkodva, a rendet, a biztonságot, a nyugalmat és a békét helyezzük előtérbe, nincs más dolgunk, mint Szent István egekbe nyúló, sziklaszilárd hitén továbbmenni, még akkor is, ha támadnak bennünket érte. Meg kell őriznünk hagyományainkat, a ránk hagyott örökséget, amiben a legfontosabb a nemzet és a család! Csak így tudunk biztonságos jövőt garantálni gyermekeinknek.

A polgármesteri köszöntő után Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő, a KUBAK elnöke vette át a szót. A település legrégebbi, a múlt század húszas éveiben alakult civil szervezet vezetőjének segítségével bepillantást nyerhettünk az alapítók tevékenységébe, az akkori Kulcs puszta fejlődésének elősegítésében és a társadalmi életében betöltött vitathatatlan szerepéről. A képviselő hangsúlyozta továbbá a hagyományok ápolásának és megőrzésének fontosságát.

Ezt követően a hitélet képviselői, Fodor István református lelkész és Szeleczky Csaba katolikus plébános szólt az egybegyűltekhez, majd a közös imádság után megáldották az új kenyeret.

 

A rendezvény a Rácalmási Barina Táncegyüttes remekbe szabott produkciójával folytatódott. A szomszédos település néptáncosai egyébként rendszeresen örvendeztetik meg a kulcsiakat színvonalas fellépéseikkel, ezen az ünnepi alkalmon sem volt másként.

Ezután a Kulcsi Krónika szerkesztősége által Én és a családom címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésére került sor. Rizmayer János szervező és Jobb Gyula polgármester szólították az ifjú alkotókat, akik nagy örömmel vették át jutalmukat. Rizmayer János üdvözölte, hogy a három korcsoportban meghirdetett pályázatra, ilyen sok csodálatos alkotás érkezett, és köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akik a kezdeményezés mellé álltak, hogy valamennyi gyermek értékes jutalomban részesülhessen.

Az ünnepi műsor 15 órától a gyerekek legnagyobb örömére Andi Bohóc interaktív, zenés produkciójával folytatódott, majd Farkas Erik színművész lépett színpadra, akinek színvonalas előadásában a próza mellett, népszerű dallamok is felcsendültek.

Az egész napos családi program jó hangulatáról ezúttal is Mészáros Gábor zenész gondoskodott. A rendezvény ideje alatt büfé, a gyerekek számára ugrálóvár, Tóth Mariann jóvoltából nemezelős kézművesség biztosította a felhőtlen kikapcsolódást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában