Gyalázat Dunaújvárosban

2023.08.05. 21:18

Horogkereszt a templom falán

Tudomásunkra jutott, hogy Dunaújvárosban a szombati napon a Magyar úti római katolikus templom oldalára ismeretlenek különböző jelképeket festettek, köztük önkényuralmi jelképet is.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Ezért tájékoztatást kértünk a rendőrségtől arról, milyen vizsgálat indult az ügyben, és milyen következményekkel járhat ez az elkövetőkre nézve. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság válaszát betűhíven közöljük:

„Megkeresésükre reagálva tájékoztatjuk, hogy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettessel szemben, miután 2023. augusztus 5-én jelzés érkezett a rendőrségre, hogy Dunaújvárosban, a Temető utcában található katolikus templom falára ismeretlen személy különféle feliratokat, szimbólumokat és önkényuralmi jelképet mintázó alakzatot festett. Az említett bűncselekmény elkövetését a Büntető Törvénykönyv (Btk.)) 335.§-ban határozza meg és szankcionálja a jogalkotó.”

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Utána néztünk annak, hogy a jogalkalmazónak mi szerint kell eljárnia: a Btk. 335. § szerint, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát, vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában