Párzási időszak - nő a balesetveszély

2023.08.06. 11:30

Fokozott figyelmet kérnek az autósoktól

Augusztus közepéig tart a hazánkban a legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadvad, az őz párzása. Az üzekedés ideje alatt a vadak jóval figyelmetlenebbek és gyakorta nappal is hirtelen kiszaladhatnak az utakra. Fokozott figyelemre van szükség az utakon.

Szabó Szabolcs

Augusztus közepéig tart a hazánkban a legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadvad, az őz párzása. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet közleménye szerint Magyarország őzállományát 379 ezer egyedre becsülik, és az ország minden tájegységén találkozhatunk ezzel a vadfajjal. A statisztikák szerint az éves szinten közel 7500 nagyvadelütés során több mint 5800 esetben (78%) őzet gázolnak el. Sokat éppen az üzekedés, jelenleg is tartó időszakában. A párzás ideje alatt a vadak jóval figyelmetlenebbek és gyakorta nappal is hirtelen kiszaladhatnak az utakra. A balesetek megelőzése érdekében a már említett Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, a következőket javasolja az autósoknak: Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt! A rosszul belátható útszakaszokon, illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!

Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi! Ez esetben lassítsanak, esetleg dudáljanak! Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elüssék az állatot, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Ha átsodródnak a szembe lévő sávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A tájékoztató arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha megtörténik, akkor mindenképpen rendőrt kell hívni! Továbbá, az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában azonban a rendőrség szokott gondoskodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában