Interjú

2023.08.14. 15:00

A bogyiszlói háziasszony, aki Londonban két csillagot nyert

Az idei londoni Great Taste Awards-ra, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető, benevezett a bogyiszlói Tóth Adrienn is, medvehagymás pestójával. Két csillagot nyert, ami igen jelentős eredmény. Hozzáadott cukor és tartósítószermentes, egészséges élelmiszerek készítésével másfél éve kezdett foglalkozni kislánya betegsége miatt – írja Wessely Gábor társoldalunkon, a teol.hu-n.

Duol.hu

Tóth Adrienn házának szuterénjében készíti a medvehagymás pestót és más finomságokat

Fotó: Wessely Gábor

Hogyan kezdődött a sajátmárkás lekvárok, szörpök készítése?

– Ne szeretném ezt részletekbe menően taglalni, de megkerülhetetlen, ha az indulás okát akarom vázolni – mondja Tóth Adrienn. – A kislányomnál 1-es típusú diabéteszt (cukorbetegséget) állapítottak meg, és amiatt kezdtem különféle egészséges, hozzáadott cukortól és tartósítószertől mentes, kézműves élelmiszerek előállításába. A gyermek nevéből és a diabétesz szóból jött létre a Lídia márkanév.

Miből áll a termékskála?

– Háromféle szörpből, ötféle lekvárból, kétfajta chutneyből (fűszeres lekvár), kétfajta zakuszkából (padlizsánból, paprikából, hagymából és más zöldségekből álló krém) és egy pestóból.

És ez utóbbi volt a nyerő. Mi az a pesto?

– Az olaszok terjesztették el. Náluk bazsalikom az alapanyaga, nálam medvehagyma. Feldolgozás után kenhető, szendvicskémszerű massza, melyet sokan pirítóssal fogyasztanak. A medvehagymás pestómmal két csillagot nyertem egy londoni étel- és italversenyen. Februárban küldtem el a mintát, most jött meg az értesítés az eredményről.

Hogyan történik a bírálat?

– A testvérem talált rá a neten a Great Taste Awards-ra, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető. A világ minden tájáról 15 ezer termékminta érkezik – pékáru, sajtok, kávék, italok stb. –, és mindegy, hogy valakinek üzeme van, vagy úgy, mint én, kistermelőként, kvázi háziasszonyként készíti a dolgait. Mindent kiszednek a csomagolásból, és vaktesztnek vetik alá. Ötszáz bíráló dolgozik, és nem tudhatják a kóstoláskor, hogy mi, kitől, honnan való. Általában ötezer minta kap egy, két vagy három csillagot évente.

Magyar volt még az idei díjazottak között? Netán Tolna vármegyei?

– A nevezők kiléte nem ismert, csak a díjazottaké. Magyarországról negyvenen kaptunk két csillagot, és hárman hármat, tudtommal én vagyok csak Tolna vármegyei. Összesen 116 magyar terméket díjaztak.

Mi a hozadéka az ilyen csillagnyerésnek?

– Másként jelenik meg a termékelőállító a piacon. Kapunk ezer „Great taste” címkét, ami felragasztható a termékre, s jelzi annak értékelését. A tájékozott vásárlók ebből tudják, hogy szakemberek által minősített, rendkívül ízletes, kézműves munkával előállított étellel, itallal van dolguk.

Meg lehet ebből élni?

– Nálam csak keresetkiegészítésről van szó egyelőre. Az előállítást és az értékesítést is meg akarom tartani saját kézben. Ha kiadnám másnak a gyártást, nem garantálhatnám a minőséget. Mennyiség meg nincs annyi, hogy üzletláncok beszállítója legyek. Baráti, ismerősi körben és a bogyiszlói piacon elfogy a készlet.

Mennyi idő alatt jutott el a mai termékskáláig? Sok rontott kísérlet volt közben?

– Komolyabban másfél éve kezdtem. De nem a nulláról indultam, mert amellett, hogy az államigazgatásban dolgoztam, kísérletező kedvű háziasszony is voltam. Úgyhogy sok kudarc nem ért e téren.

Hogyan tovább?

– Kicsiben, jó minőségű termékek előállítása és helybeni értékesítése a cél. Az alapanyag nagyrésze a bogyiszlói tanyánkon és a környező erdőkben, réteken megterem. Szálka mellet például negyven kiló medvehagymát szedtem. A férjem 25 éve paprikatermelő. A bogyiszlói paprikát is szeretném népszerűsíteni. A közeljövőben durum lisztből gyúrt, kárász paprikával ízesített halászlétésztát is készítek majd, ami tökéletesen beleillik a Lídia terméksorba. Nem titkolt vágyam, hogy idővel megélhetést biztosítson ez a tevékenység.

Férje a kárász paprika ismert termelője

Tóth Adrienn 1986-ban született. Bogyiszlón él, egy gyermeke van. Korábban a település jegyzője volt, majd a tolnai polgármesteri hivatal dolgozója. Férje Tóth István, a falu polgármestere, aki paprikatermelőként is ismert. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra, a helyi specialitás, a kárász paprika menedzselője. 

Felesége is ezt szeretné népszerűsíteni az általa készített élelmiszerek alapanyagaként. Termelni és értékesíteni helyben akar, de ismertségre szert tenni országos, sőt nemzetközi szinten. Támaszkodik a partnertelepülési, főleg az erdélyi kapcsolatokra, és megméretteti magát nemzetközi élelmiszeripari versenyeken. 

Medvehagymás pestójával nemrég két csillagot nyert (a maximális háromból) egy londoni seregszemlén, a Great Taste Awards-on, ami az élelmiszerek oscarjának tekinthető. Termékskáláját bővíti, a közeljövőben kárász paprikával ízesített halászlétészta előállításába kezd.

Forrás: teol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában