„A legutóbbi mézédes volt”

2023.07.20. 11:30

Piacon a magyar dinnye – a szezon szeptember végéig is tarthat

Július közepétől már tényleg főként magyar dinnyét kínálnak az árusok. A hazai dinnyetermelők a hazai fogyasztás mellett a külhoni piacra is termelnek. Dunaújvárosban számos visszatérő termelő árul. Vajda István alsószentiváni gazdát kérdeztük.

Szabó Szabolcs

Fotó: Laczkó Izabella

„Mézédes volt a legutóbbi, főnök úr” – fogalmazza meg termékminősítését egy fiatalos, ősz hajú úr robogójáról. A rapid vásárlói ítélet közben Vajda István alsószent­iváni dinnyetermelő pakol. A már évek óta bevett helyén, a Temető utca és Magyar út kereszteződése mellett található parkolóban várja vásárlóit. Akiknek többsége visszajáró vendég. Valaki ütögeti a dinnyét, más érzésből választ…

Vajda István alsószentiváni őstermelő évtizedek óta árulja a saját termesztésű dinnyéjét óvárosban
Fotó: Laczkó Izabella


– Több mint negyven éven át dolgoztam a közeli téeszben, gazdaságban. Ellestem ezt-azt. Az apósom is már dinnyézett, főként a családi kassza gyarapításáért. Már több mint harminc éve, hogy én is belevágtam. Dunaújvárosban korábban számos más helyen is árultam. Az utóbbi pár évben itt kínálom a dinnyét – mondja riportalanyunk, akitől az idei termésről is érdeklődünk: – Vegyes az összkép, a tavalyi aszályos év, az idei már jóval jobban alakult, ám a földeket elnézve még most is kellene az áztató eső. Talán majd a következő napokban lesz, bizakodom.

Csábító a felhozatal
Fotó: Laczkó Izabella


Vajda István elmondta, jelenleg két hektáron gazdálkodik csak dinnyével. Saját palántát is nevel, de Szerbiából is vásárol. – Változnak a vásárlói szokások. Sokan a kisebb, 4-6 kilós dinnyét keresik, ám ugyanarra az ízvilágra vágynak, mint egy tízkilós esetében. Igyekszünk. Most van olyan dinnyénk, ami már sárga bélű, mégis görögdinnye.

Vajda úrnál a görögdinnye kilója 400 forint körül van, bár a közeli diszkontban ennek feléért is vásárolhatunk: – Az üzletláncok más árpolitikát folytatnak. Ha a termelési költségeket, az emberi munkaerőt nézzük, akkor az út menti árusoknál is kialakul egy piaci ár. Én azt tudom biztosítani a vásárlóknak, hogy az aznap hajnal leszedett dinnyét kínálom, frissen.
Még nincs dél, de továbblépünk, hiszen újabb vevők érkeznek – jelezvén, megbíznak Vajda úr széles termékpalettájában.

Az országos adatokat tekintve hazánkban várhatóan 125-130 ezer tonna görögdinnyét és a becslések szerint 10-12 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők a földekről.
A mezohir.hu összesítése szerint a világon 3,7-3,9 millió hektáron folyik dinnyetermesztés, a hazai görögdinnye nagyságrendileg 75-80 százalékát a hazai piacon értékesítik, a többit exportálják. Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol a termőterület az utóbbi években csökkent, így ebben az évben 20 ezer hektár alá esett a termőfelületük. A magyar dinnyét főként Lengyelországban, Németországban és Ausztriában keresik. Ám e piacokon is számos versenytárssal kell megküzdeni majd az idei szezonban.

Fotó: Laczkó Izabella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában