2023.07.02. 15:30
Nem világrengető rekordok eléréséért rendezték meg a juniálist
A 77 éves Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesületének Horgász juniálisát nem világrengető rekordok eléréséért rendezték meg a közelmúltban. Az eseményről beszélgetve a legfontosabbat azonban mégiscsak följegyezhettük: ezúttal is egy hibátlan programot bonyolítottak le a földvári Kis-Dunán. A legnagyobb érdeklődés a halászléfőzést kísérte.
Fotó: Balogh Tamás
Közismert tény, hogy elég egy embernek ez ügyben szorgoskodnia, az összes többi, a munkáját figyelő, máris nagy gondot vesz a nyakába. Miért úgy csinálja, ahogy? Mit rak bele, és amazokat vajon miért nem? Várjunk csak egy kicsit: aztán meddig fogja főzni, s persze, miféle tűzre hagyatkozik?
Végül a vizsga ténye: vajon milyen lesz a főzet, amit föltálal a nem föltétlen szakértő kóstolóknak… Akiknek a végső ítéletét persze kedvezőbb irányba is lehet segíteni, ha az étkezés előtt, közben, a végén meg leginkább, a megfelelőnek tűnő folyadékokat tölthetnek a minősítők a poharaiba.
A Kis-Duna partján ettől is bonyolultabb lett a helyzet, hiszen nem egy, hanem huszonnyolc bográcsban főttek a finomságok. A hozzájuk tartozó barátok és kritikusok száma ennél fogva igazán imponálóra növekedett. Ennyi induló közül az élen végezni mindenképpen rangot jelentett, tehát az izgalom is egyre nőtt az eredményhirdetésig.
Előbb a zsűri elé kerültek a főzetek
A rangos testület így állt föl: Dávid István volt az elnök, aki a Kele csárda és az Aranyfácán söröző tulajdonosa. Ő aztán hetente több alkalommal is találkozik az efféle kihívásokkal, mint a halászléfőzés. Vele együtt bírált Horváth Zsolt a város polgármestere, aki erre a napra félre tette a rangos státuszát és helyette, mint gyakorlott főző ember, nem kevés tapasztalatát osztotta meg a társaival. Harmadikként Kőszegi Dániel vette föl a nem könnyű hivatalt, aki a családja mellett jó pár évet dolgozott a nevét adó főzet miatt országosan elismert Dunaföldvári Halászcsárdában.
A főzők, a szurkolók, de valószínűleg a hozzáértő közönség számára is izgalmas eseménynek számított. Ezen a ceremónián is Kiss Lajos Csaba az egyesület elnöke vette kézbe a dolgokat. A feladatát aznap talán ez koronázta meg, de nem egyszerű út vezetette őt odáig. A rendezvény sikere miatti dicsőségét valószínűleg többen is átvették volna tőle, de a velejáró többhetes előkészítő munka, és a lebonyolítás aznapi, egyszerre mindenhol ott lenni, mindenkit ismerni, beszélgetni vele, és aktuális problémát tüstént megoldani terhét, nem biztos… Tőle ezt is hallottuk:
- Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttek a rendezvényünkre vendégeskedni. Az pedig különösen fontos, hogy ezúttal huszonnyolc bográcsban főtt a halászlé abból a halból, amit Dávid István szerezett be nekünk, és aminek a költségét a Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete fedezte. Remek ételek készültek és a Zsűri izgalmas kóstolása után nagyon szoros eredmények születtek.
A gasztronómiai esemény mellett egyebekkel is készültek erre a napra
- A délutáni programsorozatban elsőként lépett a színpadra a Löfan Mazsorett csoportja. Fontos szerepet kapott a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó egyesület is a habpartyval. Igazi fesztiválos erőpróba volt a kötélhúzó és a sörivó versenyünk. Őket Boros Mária és Horváth Attiláné Zsuzsa nótacsokra követte. Utánuk a dunaföldvári Mantra Molotov heawi metal zenekar bemutatkozása, majd a visszatérő kedvenc, az Időutazó Rock Band koncertje következett. Végül a Tomex retro party állt készenlétben - folytatta Kiss Lajos Csaba. Hozzátéve: - A Máltai Szeretetszolgálat ajándékaként egy ugráló vár, mellette sétakocsikázás is várta az érdeklődőket. A Fröccsteraszunkon a Burgundiai Pincesor Egyesület borait kínáltuk a vendéginknek.
Dávid István a zsűri elnöke hangsúlyozta:
- A mai napon is kiváló ételeket főztek a versenyzők, ezért nagyon szoros volt a verseny, szívesen bíráskodtunk rajta. Az első és a hatodik helyezett között csupán kilenc pont a különbség. Tehát egy kis szerencsével az első hat akár, a győztes is lehetett volna.
Ezeket a finom ételeket alapos bírálatnak vetettük alá. Mindenek előtt elmondom, hogy mindenki finom, ehető ételt készített, gratulálunk hozzá. Közülük szerettük volna a legjobbakat megtalálni. Szempontjaink a szín, az illat és az étel állaga voltak. A színt alapvetően befolyásolta a tavalyi paprika termés színvonala, ami ezen a vidéken a korábbinál egy kicsit gyengébb minőségű lett.
A sorrend így alakult:
6. Kiss János Róbert lett 91 ponttal.
5. Suerwein Ferenc 93-mal.
4. a Sárga Pincésgödör egyesület 94-gyel.
3. Müller Attila 98-cal. Ő nem ismeretlen ezeken a versenyeken, hiszen korábban már a dobogó minden helyezését elérte.
2. Véghi András 100-zal. A Bandi bácsit eddig nem ismertem személyesen, de ezzel a remek halászlével, alaposan bemutatkozott.
1. Antal Henrietta 102 ponttal.
Horváth Zsolt köszöntőjéből idézünk:
"Először is gratulálok a főzőknek. Nehéz volt a döntés, nüansznyi dolgokon múltak a pontszámok. Ahogy az itt jeleskedő főzőemberek, én is amatőrként, de hosszú gyakorló évek után láttam munkához. Ők a legjobbat akarták elkészíteni, mi pedig alaposan megbeszélve az egyes készítményeket, esetleg újra kóstolva őket tettük a dolgunkat. A legjobb tudásunk szerint igyekeztünk elvégezni a feladatunkat. Ez egy nagyon jó hangulatú közösségépítő rendezvény volt. Remélem mindenki megőrzi az itt szerzett kellemes élményeket."
Kőszegi Dániel megköszönte a rendezők meghívását és elmondta:
- A családi vállalkozásunkból igazából nem engem illetett volna ennek a szerepnek a betöltése, de én is dolgoztam ebben a szakmában. A sikerünk a párom és az anyósom érdeme, akik a napi munkájukkal fönntartják a dunaföldvári halászlevet az ország gasztronómiai térképén. Pontosan emiatt nem tudtak ma itt megjelenni. Gratulálok a népes mezőnynek, akik nem csak egy bográcsnyi ételt akartak készíteni, hanem a munka közben látva őket, majd a kóstolásnál is érezhettük, hogy a legjobbra törekedtek!