Felújítás

2023.07.31. 07:00

Ha egy templom elpusztul, a hit és a közösség ereje felépíti azt - képgalériával

Mint arról korábban lapunkban is beszámoltunk, tavaly júniusban tűz ütött ki a rácalmási katolikus templom sekrestyéjében. Ennek következtében az épületrész teljesen kiégett, az ott tárolt liturgikus eszközök, valamint az elektronikus berendezések megsemmisültek.

Török Tímea

Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A vizsgálatok során a biztosító megállapította, hogy a sekrestye falában futó egyik alumínium vezeték meghibásodása okozta a tüzet. 

Az eset után Szeleczky Csaba atya a Szent István király-templom plébánosa a következőkről tájékoztatta lapunkat: 

„Óriási a kár, számításaink szerint több millió forint értékű. De az anyagiakon túl a hívők vesztesége és fájdalma még nagyobb, amely rendkívül megrázó. Értesüléseim szerint több rácalmási sírva fakadt, amikor tudomást szerzett a pusztulásról. Mindez természetesen érthető, főleg, ha abba is belegondolunk, hogy valószínűleg a közösség adományai és munkája is hozzájárulhatott a templom létrejöttéhez.”

Ezúttal örömteli hírrel szolgálhatunk, ugyanis a templom felújítása befejeződött.

Mivel a templom biztosítva volt – és van jelenleg is – a biztosító teljesítette a kötelezettségét, és a rácalmási önkormányzat is jelentős segítséget nyújtott (mintegy 8 millió forintot) a helyreállításhoz. Ehhez a plébániai közösség is nagyban hozzájárult, ugyanakkor a templom külső megújulását pályázati forrásból finanszírozták.

A biztosító jóvoltából a sekrestyét újra vakolták és kifestették, s a templom belső falai is megújultak  az oltárkép kivételével. Ezt a központi festményt majd Tóth Attila fogja körbefesteni. A régi, elavult elektromos hálózat vezetékeit – amelyek a tüzet is okozták – kicserélték. Mindemellett korszerű és takarékos LED-világítást és számos plusz konnektort kapott a templom. A sekrestye bejáratánál látható fa támfalat szintén újrafestették. 

Az önkormányzat segítségével a sekrestyébe a ravatalozóból bevezették a vizet, bojlert vásároltak, és egy kézmosót is kialakítottak, az oltárhoz a régi helyett egy új, átgondolt méretű dobogót készítettek, amelyen a tabernákulum és a Szent István szobor emelvényt kapott. Átfestették az ablakkereteket, új belső üvegeket építettek be. 

A plébániai közösség átfestette a négy evangélista jelképével ellátott szép pulpitust, a tabernákulumot, s az elégett pótlásaként vásárolt új ajtókat is a környezetbe jobban illő színűre alakították. A padokat szintén átfestették és lelakkozták, a kóruson és az épület hajó részében is, így mindenütt rendezettség fogadja a híveket. A zászlókat kitisztítottuk, új terítőket, miseruhákat és liturgiás eszközöket vásároltak. A sekrestye berendezése is megújult a bútoroktól a csillárig. 

Az állami pályázati forrásból az épület külső festése, vakolat javítása a torony ablakainak cseréje valósult meg. Bár a kivitelezés megkezdése a tűz miatt csúszott, de a munkálatok így is határidőre befejeződtek. Az orgona felújítása még hátra van, amelyben a tűz szintén kárt okozott. Jövő tavasszal kezdi majd meg a 3 millió forintos munkát Korb Gábor orgonajavító, a felújítást felerészben a biztosító, felerészben, pedig az önkormányzat finanszírozza. 

Sok festmény, a keretek és a szobrok is kormosak lettek a tűz következtében, csakúgy, mint a falon lévő, Krisztus szenvedésének állomásait ábrázoló 14 szoborkép is. Ezeket a plébánia megbízásából Páhi Péter szobrászművész restaurálja – tájékoztatott bennünket a plébános.

– A korábbiakhoz képest több festmény látható a templomban, ugyanis a plébánia épületéből minden értéket elhoztunk. Ugyanis a plébánia rossz állapotban lévő épületét a Mandala Fogadó tulajdonosának, Varga Bélának részlegesen bérbe adjuk 12 évre. Ami annyit jelent, hogy egy szobába a plébániai közösség továbbra is bejárhat, ott irodát és közösségi teret alakíthatunk ki. Előzetes megegyezés alapján a bérlő vállalja, hogy kívül-belül felújítja az épületet, ami a felmérés alapján mintegy 100 millió forintba fog kerülni. Jelenleg az egyházmegyei egyeztetések folynak. Az épület kiürítése már megtörtént, a mozdítható értékek a templomba kerültek. Nagyon fontos, hogy itt egyházi, illetve egy helytörténeti szempontból is értékes ingatlan megmentéséről van szó, az épület jelenleg is helyi védelem alatt áll. 

– Aktív közösség a rácalmási, a felújítás végeztével boldogan költöztünk vissza, és május 1-én elsőáldozással ünnepeltünk. A közelmúltban szerveztünk egy háromnapos hittanos tábort is, amelyet a kúriában, valamint Budapesten a Normafánál tartottunk. A hétvégén, július 29-én a szentmise után Szent Kristóf ünnepéhez kapcsolódóan járműáldást végzünk majd, aztán szeptember 16-án főtisztelendő Spányi Antal megyés püspök látogat Rácalmásra, hogy a püspöki szentmisén megáldja az újjáépített Szent István király-templomot – mondta el lapunknak Szeleczky Csaba atya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában