MMK galéria

2023.07.23. 15:30

Bányászok, nem mindennapi tehetséggel

Egy igazán különleges kiállítás nyílt a Munkásművelődési Központ galériájában. A tárlaton megtekinthető képek alkotója ugyanis öt bányász, akik első kézből tapasztalták meg ezt a hatalmas megpróbáltatásokkal járó hivatást, és ebből merítve hozták létre egyedülálló alkotásaikat.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella

Bár a kiállított képek fő témája a bányászat múltja és jelene, számos, más témában készült alkotást is megcsodálhatnak az érdeklődők. Nem csak a téma, de a művészek alkotáshoz használt technikája is változatos volt, így a kreációkon keresztül a képek készítőinek sokoldalúsága is megmutatkozik. A Borsodi Bányászok Területi Tagozata Farkaslyuki Alapszervezetén belül létrejött képzőművészeti kör alkotói a város számára is készítettek egy elbűvölő festményt, amely nem mást ábrázol, mint Somogyi József, Vasmű úton magasodó Martinász szobrát.

Kováts Rózsa, az MMK ügyvezető igazgatója elmondta, a borsodi bányászokkal tavaly alakítottak ki jó barátságot, amikor az intézmény által szervezett V. Pünkösdirózsa Gyermek Néptánc-találkozón a Nekézsenyi Hagyományőrző Pávakör és Citerazenekar muzsikált. A kapcsolatot a kiállítással most mélyíteni szeretnék, valamint a későbbiekben is ápolnák, hiszen tervben van, hogy a következő évben a bányász szervezet fúvószenekarát is meghívják városunkba, valamint szívesen viszonoznák a látogatást, azaz el is utaznának a bányászokhoz a Vasas Táncegyüttessel.

Fotó: Laczkó Izabella

A hétfői kiállítást Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester nyitotta meg. A megnyitón az alkotók is jelen voltak, Magdics Sára, Krokavecz Nikoletta, Demes Ferenc, Iglai József és Nagy Tamás személyében. Az MMK igazgatója megjegyezte, nagyon régen találkozott ilyen szerény, alázatos, szeretettel teli emberekkel, mint a képzőművészeti kör alkotói, így a velük kialakított jó kapcsolat fenntartása fontos cél. A kiállítás egész nyáron megtekinthető az MMK-ban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában