Koccintás jó borokkal

2023.05.17. 14:00

Szent Orbánt ünneplik a borászok

Az év legfontosabb rendezvényére készül a Duna menti Szent Orbán Borrend Adony. Névadójukat, Szent Orbánt ünneplik május 20-án, szombaton az adonyi szőlőhegyen.

Agárdy Csaba

Orbán-nap Adonyban, 2022-ben

Fotó: Agárdy Csaba

Szent Orbánról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy I. Orbán néven pápa volt, a pápák közt tizenhetedik a sorban, 222-ben választották meg, 230. május 23-ig, haláláig volt a katolikus egyház feje. Hivatalát akkor töltötte be, amikor a Római Birodalom békés császára, Alexander Severus uralkodott. A katolikus egyház Breviáriuma (az év minden egyes napjára más-más imádságot, zsoltárt, himnuszt tartalmazó latin nyelvű könyv, amelyből a megfelelő részt minden pap köteles naponként elolvasni) arról ír, hogy I. Orbán jelentős erőfeszítéseket tett a vallás kiterjesztése érdekében, így sok embert térített meg. Ugyanebből a forrásból tudhatjuk, hogy I. Orbán valószínűleg vértanúhalált halt. Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. Ünnepét május 25-én tartják. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább. A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték – olvasható Szent Orbánról a Wikipédián.

Schmidt Attilától, az adonyi borrend nagymesterétől megtudtuk, hogy a program szombaton 14 órakor a Bandy Band közreműködésével térzenével kezdődik, majd körmenet következik a szőlőhegyi Szent Orbán-kápolnához, ahol 15 órakor kezdődik a litánia.

A színpadi műsorok köszöntőkkel indulnak, majd Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház egykori színésze A bor dicsérete címmel tart rövid előadást.

Ezután következik a XXX. Adonyi Kistérségi Borverseny díjkiosztója. (Csak emlékeztetőül: a fővédnök és a zsűri elnöke Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke volt, de a zsűri tagjai közt olyan neveket találhattunk, mint Font Magdolna borlaborvezető, vagy a Magyar Borrendek Országos Szövetségének két alelnöke, Kovács Róbert és Szűcs Zoltán).

A program része lesz a borrend zászlósborának kihirdetése (a borversenyen a legnagyobb pontszámot elért – az adonyi borrend lovagja által az adonyi kistérségben termelt szőlőből készült – fehérbor jogosult a 2023-2024-es „szezonban” a Borrend Zászlósbora cím viselésére.), a Szent Orbán Emlékérem és a Kistérségi Vándordíj átadása.

A programot a Bandy Band műsora zárja. S arról se feledkezzünk el, hogy a borrend tagjai szívesen látnak minden borbarátot egy jófajta koccintásra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában