Orbán-nap

2022.05.29. 17:00

Utat is avattak, borokat is díjaztak Adonyban

A Duna-menti Szent Orbán Borrend szombaton tartotta meg a hagyományos Szent Orbán-napi ünnepét az adonyi szőlőhegyen.

Agárdy Csaba

A program a kápolna előtti téren 13 órakor kezdődött a Bandy Band zenei műsorával, 13.45 órakor indult a körmenet a szőlőhegyi buszmegállótól a kápolnáig, amelyen a társ borrendek is részt vesznek. (Összesen tizenkettő fogadta el az adonyiak meghívását.)

Az Orbán-napi ünnepségek talán legfontosabb pillanata a litánia 14 órakor kezdődött a kápolnánál. A litánia után köszöntőt mondott Ronyecz Péter Adony polgármestere, Szűcs Zoltán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, valamint Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere. Az Orbán-nap alkalmából avatták fel a szőlőhegy nemrég gyönyörűen térkövezett útját Dr. Dorkota Lajos egykori országgyűlési képviselő avatta fel az utat.Mint tősgyökeres adonyi hat évvel ezelőtt döntöttem úgy, nekem is illik egy pincét vennem a szőlőhegyen. Ekkor határoztam arról is, hogy lehetőségem szerint segítem a szőlőhegy fejlődését. A fejlesztés első ütemének eredménye a térkövezés. Most a Cikolai és a Czigler tó között szeretnénk megfelelő minőségű utat létrehozni, a két tórendszert a turizmus szempontjából is hasznos lenne összekötni.

Az eseményen hirdették ki a kistérségi - Adony, Iváncsa, Perkáta, Kulcs, Pusztaszabolcs, Besnyő, Beloiannisz, Szabadegyháza - borverseny végeredményét, kiderült melyik fehérbor jogosult a 2022/2023-as évben a Szent Orbán Borrend zászlósbora cím viselésére. Megtudhattuk azt is, ki kapta a Szent Orbán Emlékérmet (az emlékérmet a nagytanács ítéli oda mindazoknak, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a borrend munkájának segítésében, a szőlőhegy kulturális-, építészeti- és természeti értékeinek megóvásában) és a Kistérség Legjobb Borásza díjat (Ronyecz Péter alapította 2009-ben. Az alapítás évétől 2016-ig az alapító és a nagytanács közösen, 2017-től Ronyecz Péter egyénileg ítéli oda a díjat.)

A borverseny első három helyezettje kategóriánként:

  • Fehér: Nedves Tibor, Tischner János, Boldog Pince.
  • Rozé: Schmidt Attila, Fónad-Pálfai Pince, Fogarasi István.
  • Siller és vörös: Majer Béla, Steinmann László, Schmidt Attila.
  • Kistérség Legjobb Borásza díj: Steinmann László.
  • Szent Orbán Emlékérem: Solti Ferenc.
  • Szent Orbán Borrend zászlósbora: Boldog Pince, olaszrizling 2021.

A hivatalos program végén szót kért Szűcs Zoltán, aki kiemelte, hogy folyamatosan fejlődik Adonyban és az egész kistérségben a borkultúra, amiért nagyon sokat tett Schmidt Attila nagymester (második négyéves ciklusát kezdte az idén), megfiatalította a borrendet, új szemléletet vezetett be a működésükbe.  Ezért a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségétől a Pro Vino Érdemérmet kapta meg. A Pro Vinoról a hivatalos megfogalmazás az alábbi: azok kaphatják meg, akik a borrendi mozgalomban, a borrendek és a magyar borkultúra, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése érdekében több éven, évtizeden át kiemelkedő tevékenységet végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában