Menekültek

2023.04.15. 15:00

Több, mint negyven ukrán érkezik Dunaújvárosba - meg kell nyitni a harmadik szintet is

Újabb ukrán menekültek fogadására készül a helyi Vöröskereszt csapata, mintegy negyvennégy személyt kell elszállásolniuk a jövő héttől.

Molnár Emese

Feth Katalin Fotó: Laczkó Izabella/DH

Fotó: LI

Erről Feth Katalin, a humanitárius szervezet területi vezetője beszélt lapunknak. A menekültek nagyobb létszámú fogadására egyrészt azért van szükség, mert több fővárosi szálláshely, úgynevezett Airbnb-s ingatlanok szűnnek meg számukra. Az Airbnb egy magánszállás közvetítésével foglalkozó nonprofit szervezet, amely az Ukrajnából érkező menekültek számára biztosított rövid távú szállást (ingyenesen vagy kedvezményes áron), a kötelékébe tartozó ingatlantulajdonosok felajánlásával. Nem közvetlenül kínálta a szállásokat, hanem a menekültek ellátásával foglalkozó szervezeteken keresztül. Mivel ez a lehetőség most megszűnik, a Magyar Vöröskeresztnek gondoskodnia kell az érintettek további elszállásolásáról.

Másrészt, a pénzügyi források biztosításával és a feladatok átcsoportosításával döntés született arról a közelmúltban, hogy újabb egy évig végzik a menekültek ellátását, köztük három vidéki helyszínen, Oroszlányban, Győrben és Dunaújvárosban.

Mint ismert, városunkban már 2022 júliusától segíti teljes egészében az ukrán menekülteket a Vöröskereszt az Erdő soron lévő egykori kollégiumi épületben. Jelenleg negyvenöt személyről gondoskodnak, és támogatják az itteni integrációjukat. Minden férfi dolgozik, a gyermekek pedig iskolába/óvodába járnak. Feth Katalin elmondta, további negyvennégy menekültet irányítanak most hozzájuk. Már készülnek a jövő heti fogadásukra, amelyhez meg kell nyitniuk az épület harmadik szintjét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában