Sikert sikerre halmoz

2023.04.19. 17:30

Magyarország sikeres embere negyedszer is kézműves remeket alkotott

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idén is kétfordulós pályázatot hirdetett a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére. Steixner István dunaújvárosi kézműves alkotó ismét a díjazottak között van.

Balla Tibor

Az MKIK pályázatának célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, minőségi kézműipari termékek bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése, javítása, a magyar kézműiparban a hagyományőrző vállalkozói kultúra elmélyítése, a kézműves szakma rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése.

 

Három kategóriában lehetett pályázni. Az első a tradicionális kézműipar (népi mesterségek, népi iparművészet), a második az iparművészeti kézműipar, a harmadik a mai kézműipar. Az első fordulóban központi előzsűrizés történt. Ez a határidőre beérkezett pályázatok megmérettetése volt, amelynek keretében fotók, videók és a pályázati adatlap mellékletei alapján a zsűritagok döntöttek arról, hogy mely pályaművek jutnak tovább a második fordulóba. Az előzsűrizéshez tehát nem volt szükséges a pályaművet beszállítani.

A második fordulóba az előzsűrizés során továbbjutott pályaművek kerültek. A pályázatokat a kiíró által felkért zsűri a felsorolt kategóriák szerint bírálta el, és döntött a Magyar Kézműves Remek cím és a különdíjak odaítéléséről. A zsűri munkáját felkért szakértők is segítették. A zsűri által arra érdemesnek talált termékek vagy termékcsaládok elnyerték a Magyar Kézműves Remek elismerő címet. Azon termékeket vagy termékcsaládokat, amelyeket a zsűri a legkiemelkedőbbnek talált, az MKIK a Magyar Kézműves Remek – Remekek Remeke elismerő címmel jutalmazta.

A dunaújvárosi kézműves alkotó, Steixner István szívvel-lélekkel és teljes mértékben kézzel készült „Olívia” táskaszettje megkapta a Magyar Kézműves Remek díjat. Ezzel a mester immár negyedik alkalommal gyűjtötte be az elismerést, de már a tarsolyában van egy Magyar Kézműves Remek – Remekek Remeke elismerés is.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését az április 14–16. között Egerben, a Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében című rendezvénysorozat keretében tartották meg, és a díjakat is akkor adták át az arra érdemeseknek.

Friss információ, hogy Steixner István bekerült a BPH – British Publishing House Ltd. gondozásában megjelenő Magyarország sikeres személyiségei című könyv 7. kiadásának szereplői közé, többek között Farkas Bertalan űrhajóssal egyetemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában