Fejér vármegyei szakasz

2023.04.08. 11:00

M8 – Munkálatok kezdődnek

Hajdú Marianna

Már ebben a hónapban elkezdik a munkát

Fotó: Fehér Gábor

A Dunaújváros és az M7-es autópálya között tervezik az M8-as gyorsforgalmi út Fejér vármegyei szakaszát megépíteni. Hamarosan munkálatok kezdődnek az út tervezett nyomvonalán, ahol geotechnikai terepi vizsgálatokat is végeznek az elkövetkező hetekben. 
Várhatóan 2023 áprilisában és májusában az alábbi települések érintésével folynak majd a munkák: Lepsény, Enying, Mátyásdomb, Kisláng, Dég, Káloz, Sárbogárd, Sárszentágota. Az Építési és Közlekedési Minisztérium megrendelésére, a kiviteli és engedélyezési tervek elkészítését az Unitef ’83 Zrt. és a Főmterv Zrt. végzi. A tervezett hidak közelében talajmechanikai fúrásokat és statikus nyomószondázást végeznek majd. Amennyiben ezeken a területeken a terepi vizsgálatok közben zöldkár keletkezik, azt a tervező cég – Unitef ’83 Zrt. – jegyzőkönyv alapján megtéríti, amit az alvállalkozónál tudnak a földtulajdonosok igényelni. 

Társlapunk, a feol.hu Szórádi Róbertet, az Unitef ’83 vezérigazgatóját kérdezte, miből áll a zöldkárokozás, és mi ilyen esetben az eljárás módja. Mint kiderült, nem csak azokat az ingatlantulajdonosokat érinti, ahol az M8-as gyorsforgalmi út tervezett nyomvonala halad majd. 
A geotechnikai mérési munkálatokat végző szakembereknek ezekre a pontokra el kell jutniuk, megközelítésük a legtöbb esetben más termőterületeken keresztül történik. Az áthaladó járművekkel kárt okoznak a földeken, amely károkról a helyszínen munkát végző társaság készít jegyzőkönyvet, akár a föld tulajdonosával közösen. A kitöltött és aláírt jegyzőkönyvet juttatják el az Unitef ’83 Zrt.-hez. A jegyzőkönyvek alapján kiszámolt kártérítési összegeket az Unitef ’83 Zrt. az ingatlanok tulajdonosának megtéríti. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában