Évértékelő

2023.01.19. 14:00

A dinamikusan fejlődő város nem várt kihívással szembesült

Az évtizedek óta takarékosan gazdálkodó önkormányzat a bizonytalansággal, sok helyütt megszorításokkal sújtott 2022-es évet is pozitívan búcsúztatta. Nem volt szükség korlátozó intézkedésekre, volt ellenben béremelés, fejlesztés, de bizonyos negatív tendenciáról is beszélt évértékelője során Ronyecz Péter, Adony város polgármestere.

Török Tímea

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Ronyecz Péter polgármester

Fotó: Laczkó Izabella

A település mindig is a régió egyik jelentős – egykor járási székhelyként is működő – közössége volt. Ronyecz Péter polgármestert kértük az elmúlt év összegzésére. 

– Évtizedek óta takarékosan gazdálkodó önkormányzatunk a bizonytalansággal, sok helyütt megszorításokkal sújtott 2022-es évet is pozitívan búcsúztatta. Nem volt szükség korlátozó intézkedésekre, volt ellenben béremelés és számos jelentős fejlesztés is. 
Így a Magyar Falu Program keretében közel 16 millió forint forrásból az önkormányzati tulajdonban lévő szolgálati lakást újítottuk fel. Szintén a programnak köszönhető támogatásból önkormányzati tulajdonban lévő járdák is megújulhattak. Ez a fejlesztés a Spar áruház parkolója melletti járdaszakaszt érintette, amely az eddig igen balesetveszélyes betonlap burkolat helyett térburkolatot kapott, valamint ki is szélesítették mintegy 80 négyzetméternyi területen – fejtette ki az adonyiak első embere. Majd a TOP keretében megvalósult jelentős sikerről számolt be. 

– Egyrészről a közcélokat szolgáló sport- és szabadidőközpont kiépítésére nyílik a városnak lehetősége, mintegy 100 millió forint támogatásból. Ennek során a kastély parkban futópálya kialakítására nyílik majd lehetőség, e tekintetben jelenleg a közbeszerzési eljárással a kivitelező kiválasztása zajlik. Másrészről mintegy 410 millió forint forrásból minibölcsőde készülhet a településen a jelenlegi óvodával szemben. Ez az építkezés a kiviteli tervek alapján folyamatban van. De itt kell említenem a Belügyminisztérium egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló kormányhatározatát, amely három beruházást és 360 milliós támogatási összeget jelentett a városnak. Ennek köszönhetően felújítottuk a Magyar utcát, elkészítették a szakemberek a városközpont rehabilitációját, valamint a Kápolna soron is megújulhatott az útburkolat, kiépítették a felszíni vízelvezetést és a közvilágítást is.

Ronyecz Péter, Adony polgármestere DH-archív

 

– A Fejér Megyei Önkormányzat a közgyűlés 244/2021. számú határozata alapján Adony Város Önkormányzatát 175 millió forint támogatásban részesítette, amelyből 30 millió forintot működési, a fennmaradó 145 millió forintot pedig fejlesztési feladatok kivitelezésére fordítottunk. Ennek köszönhetően megvalósult az Esze Tamás utca és a Duna sor összekötésének három méter széles aszfaltút-felújítása. Ez kátyúzással és a meglévő, átázott talaj cseréjével történt, majd megerősítéssel és az aszfalt burkolásával megoldották, hogy a település ezen részét is a megfelelő módon lehessen megközelíteni. A Bocskai utcában a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése is megtörtént. Ahogy a város központjában található római katolikus templom és a Szent István Általános Iskola közötti területen mintegy 180 négyzetméteren a rendezvénytér is szilárd burkolatot kapott. Az iskola tetőtere megfelelő kialakítás hiányában nem tudott jól, az intézmény szolgálatában funkcionálni. A forrásból beépítették a tetőteret, tárolót és egy raktárhelyiséget alakítottak ki és jelentősen növelték így a nevelési intézmény hasznos alapterületét. A Rákóczi út 12. szám alatt egy használaton kívüli ingatlan vásárlásával az önkormányzat fedett buszváró kialakítását tervezte. A Szentmihály nevű településrész balesetveszélyes útszakasza is megújult. És a 2008-ban készült szennyvíztelep korszerűsítése is megvalósult. 

Százmilliós nagyságrendű támogatást kapott a vármegyei közgyűléstől a település Fotó: Facebook

– A város 2022-es fejlesztései kapcsán a Fejér Megyei Közgyűlés 121/2022. számú döntésével 145 millió forint összegű támogatás került a városhoz. Ennek segítségével a Rákóczi utcában kialakítottuk a buszmegállót, a fennmaradó szabad épületrészben tároló, raktár, iroda és két üzlethelyiség alakult, amely vállalkozás számára kerül bérbeadásra. Itt az épület ingyen használható wifivel rendelkezik. Sikerült az adonyi rendőr­őrs bútorzatcseréjének első ütemét megvalósítani. Tehát az őrsparancsnokkal egyeztetve korszerű bútorok készültek, valamint az épület egy részének a padlózata is megújult. A Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából a kastélyparkban megépült egy gumiburkolatos kézilabdapálya. A forrás segítségével megterveztettük a pálya és az oda vezető útszakasz megvilágítását, és a kivitelezése is megkezdődött. Bár a Hóvirág óvoda kerítésének egy része korábban megvalósult, de a hátsó kerítésének építése ebben a projektben készülhetett el. A rendezvénytér burkolása az iskola és a templom között tovább épülhetett és az érintett terület térkő burkolatot kapott. A városi rendezvények színvonalasabb lebonyolítása érdekében beszerzésre kerülhetett egy 48 négyzetméteres színpad kiegészítőkkel a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtár részére. Végül ebből a forrásból bővült a Kinizsi utcai buszforduló felújítása és kialakítása is, és a városháza árnyékolása is sorra került, valamint az adonyi Sarlós Boldogasszony-templom 300 éves évfordulója alkalmából egy körülbelül 45 perces dokumentumfilm elkészítését szeretnék majd megvalósítani kicsivel több mint 15 millió forintból. 

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy bölcsőde is épül Fotó: Laczkó Izabella

– A Fejér Megyei Önkormányzat 164/2022. számú határozata alapján önkormányzatunk 138 millió forint összegű támogatásban részesült. Ezen forrás nagy részét a 2022 évben végzett felújítások és beruházások többletköltségeinek finanszírozására fordította az önkormányzat, valamint további új fejlesztési elképzelések megvalósítására is. 

– Mindezeken túl elmondhatom, hogy kifejezetten sok rendezvényünk volt, amelyben a közművelődési szakemberek mellett a település civil szereplői is jelentősen kivették a részüket. Nagyon jól sikerült, ezért remélem, hogy hagyományteremtő rendezvénnyel is gazdagodtunk a halászléfőző nap megszervezésével. 

– Az elmúlt évben tapasztalt negatív tendencia, hogy nagyon megnövekedett a családi házak átalakítása, kiadása munkásszállássá. Egyelőre komoly bűnügyi változást nem tapasztaltunk. De az adonyiak megszokott életében az is jelentős változás, hogy a helyi hagyományokhoz képest szokatlanul viselkedő emberek nagy számban jelennek meg a közösségi helyeken. Ez megszokásra váró kihívás a település számára – fejtette ki Ronyecz Péter, Adony város polgármestere a 2022-es év összegzése kapcsán a Dunaújvárosi Hírlap olvasóinak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában