Dr. Mészáros: a teljes fizetést megkapják az emberek

2022.12.16. 13:50

Megérkezett a szén a Dunaferrbe - frissítve

Megérkezett a szén a Dunaferrhez. Pénteken délután egy órakor a dunaújvárosi vasútállomáson mozdonycsere után elindult rendeltetési helyére, a kokszolóba a szállítmány. A húsz vagonnal érkező szerelvény, amely összsúlya 1580 tonna, mintegy 1000 tonna feketeszénnel érkezett, ezzel elindult az a folyamat, amellyel elkerülhető a kokszoló leállítása. Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő ugyanakkor a közösségi médiában reagált a kialakult helyzetre, amelyet itt is elolvashatnak.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/DH

Az angol nyelvű Argus Media arról írt, hogy Magyarország arra kérte a Liberty Steelt, hogy küldjön feketeszenet a Dunaferrbe, hogy elkerülhető legyen a kokszoló „elrendelt” leállítása, amely tragikus következményekkel járt volna, visszafordíthatatlan folyamatokat előidézve a technológiai berendezésekben. 
A múlt héten – ahogy megírtuk - megkezdődött a vasmű termelőegységeinek biztonsági leállítása, ami a cég tovább működése szempontjából nem sok jót ígért. Ebben a helyzetben módosította rendeleti úton a Magyar Kormány a csődtörvényt, ami a Dunaferr Fővárosi Törvényszék által elrendelt felszámolási eljárása megkezdéséhez vezetett, megnevezve már a folyamatot végrehajtó ideiglenes vagyonfelügyelőt is.

Az Argus Media szerint egyúttal a Liberty Steel amerikai Elk Creek, cseh CSM és ausztrál Hail Creek szenet szállító szerelvényeket irányított át Dunaújvárosba, ebből ez első érkezett meg pénteken. 
A portfolio.hu megkeresésére a Gazdaságfejlesztési Minisztérium válaszában arról tájékoztatta a portált, hogy „a vállalat (Dunaferr – a szerk.) több ezer család megélhetését biztosítja. Ez esetben is kiemelten fontos a teljes foglalkoztatottság megőrzése, a környezet- és üzembiztonság garantálása. A kormányrendeletben foglalt döntések végrehajtása hozzájárul ahhoz, „hogy mihamarabb megindulhasson a Dunaferr működésbiztonságának rendezése.”

 

Mint ismeretes az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. A közelmúltban ismét csak két részletben fizeti a munkabéreket és nem tudta kifizetni a villamosenergia számláit sem, ezért ez utóbbi miatt a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (ISD POWER) székhelye és telephelyei zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta és egy súlyosabb üzemzavar megelőzése, megakadályozása érdekében a kormány felállította a Védelmi Bizottságot.
A kormányrendeletek jogtiszta helyzet lehetőségét teremtik meg, ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az adott vállalkozásban befektetők is megjelenjenek.
A meghozott intézkedések hatására a Dunaferr helyzete rendeződni látszik, mindenesetre a folyamatok ebbe az irányba haladnak. 

Dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője a közösségi médiában reagált a beérkezett szén kapcsán a Dunaferr helyzetére – a teljes fizetés érkezik karácsony előtt:

Beérett az elmúlt hónapok megfeszített munkája: A Kormány és jómagam is, mint a térség országgyűlési képviselője mindent megtettünk, hogy a Dunaferr, a térség meghatározó foglalkoztatója túlélje azt a válságot, amibe az elhibázott privatizáció, menedzsmenti okok és a háborús energiaár-robbanás taszította. 

Voltak ellendrukkerek, de végül éppen időben megérkezett a szén, így a korábbi menedzsmenti utasítás ellenére nem kellett leállítani a kokszolóművet, ami a 100 milliárdos kár mellett valószínűleg a gyár végét jelentette volna. Bár ez kívülről nem látszott, emögött a kormány rendkívül megfeszített és kockázatokat magában hordozó munkája van, mely során a térség képviselőjeként folyamatos kapcsolatban álltam a minisztérium illetékeseivel. 

A munkában részt vett a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, a Katasztrófavédelem, a Rendőrség, Dr. Simon László főispán, dr. Molnár Krisztián választókerületi elnök, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkatársai és mások is. Jó hír, hogy a minap megjelent kormányrendelet felhatalmazásával vagyonfelügyelő került kinevezésre, amely az átvett menedzsmenti jogokkal, intézkedési jogkörökkel biztosítja a vagyonmegóvást és a működést a felszámolási folyamat alatt az esetleges leendő tulajdonos belépéséig. 

Bár még mindig vannak előre nem látható kockázatok és még ezer sebből vérzik a Vasmű, talán már bizakodóak lehetünk, hogy jó kézbe kerül a vállalatcsoport és a választókerület megmenekül egy humanitárius és szociális katasztrófától. Most érkezett az a hír is, hogy az elmaradt fizetéseket karácsony előtt megkapják a dolgozók. 

Továbbra is bízzunk a legjobbakban!

Jó Szerencsét! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában