Elindul a folyamat

2022.12.14. 22:47

Elrendelték a Dunaferr felszámolását

A Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolását a Kormány 521/2022 (XII. 13.) számú rendelete alapján, ezzel egyúttal jogtiszta helyzetet teremtve az eljárás során.

DH információ

Ahogy a Magyar Közlönyben megjelent kedd esti kormányrendelet szerint megírtuk, ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság 3 munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék e szerint járt el.

Az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, több, mint 500 milliárd forintnyi tartozása van. A munkavállalók bérét nem tudja a cég hónapok óta egy összegben kifizetni. A közelmúltban nem tudta kifizetni a villamosenergia számláit sem, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közlönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását azzal, hogy a cég zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta. 
Az is ismert, hogy december 13-án Evgeny Tankhilevich az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb általános vezérigazgató-helyettese, az ISD Kokszoló Kft. ügyvezető igazgatójaként a szénhiány miatt kialakult helyzetre tekintettel elrendelte a kokszoló technológiai folyamatainak leállítását, aminek eredményeként visszafordíthatatlan folyamatok alakulhattak volna ki. Erre eddig azonban nem került sor.

A felszámolási eljárás olyan eljárás, amelynek célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők meghatározott módon kielégítést nyerjenek. 
A felszámolás alatt az adós tevékenységét azonban tovább folytathatja, amennyiben ehhez a hitelezők megfelelő arányban hozzájárulnak. Ilyen módon akár lehetőség van arra is, hogy a tartozásokat a cég kitermelje és kifizetést, vagy egyezségkötést követően a megszüntetés helyett az adós fennmaradásával záruljon az eljárás. 
Amikor a felszámolás elindul, akkor folyamat jogerős elrendelésével megszűnik a korábbi vezető képviseleti jogosultsága. A felszámolási eljárás befejezéséig már csakis a kijelölt felszámolóbiztos jogosult képviselni és irányítani a céget. Ő fogadja be a hitelezői igényeket és ő dönt majd a meglévő vagyon felosztásáról is. Döntésétől függ az is, hogy marad-e esély a további működésre.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!