Azonnali döntésekkel

2022.12.02. 14:00

A kormány megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását - frissítve

Mint ismeretes a kormány a Magyar Közlönyben november 30-án a vasmű szerves részeként működő ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (ISD POWER) székhelye és telephelyei zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosításáról tett közzé határozatot.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

Frissítés: Lóga Máté, gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár a Hír TV Napi Aktuális című műsorának december elsejei adásában beszélt a szóban forgó vészhelyzet elleni kormányzati lépésekről és szólt a vasmű közeli jövőjéről is. Azt mondta, a következő egy hónapban feláll egy védelmi tanács a katasztrófavédelem irányításával. Ennek a tanácsnak lesz a feladata, hogy kidolgozza milyen módon lehet a Dunaferrt életben tartani, illetve milyen módon lehet adott esetben a vállalatot leállítani, hogyha erre szükség van.

Dr. Mészáros Lajos térségünk országgyűlési képviselője miután részt vett - a Fejér Megyei Védelmi Bizottság kihelyezett ülésén Budapesten, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a témával kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatót tartott. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kormány kiadott egy rendeletet és egy határozatot az ISD Dunaferr egyik leányvállalata, az ISD POWER villamosenergia energiaellátásával kapcsolatosan. Tette ezt azért, mert a céget energiával ellátó hálózati engedélyes szolgáltató a felé fennálló tartozások miatt közölte az ISD POWER-rel, hogy december 1-vel leállítja az áramszolgáltatást. Annak okait feltárandó, hogy miként juthatott el a vasmű idáig az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Dunaferr gondjai nem most kezdődtek. Még 2004-ben a szocialista Medgyessy-kormány privatizálta a céget, amely privatizáció elhibázott volt, hiszen a cég működését nem tették válságállóvá. 

A háborús helyzet és az energiaárak robbanása pedig alaposan rányomta hatásait az előzőekben felsoroltak által meggyengített iparvállalat működésére. Az E.ON, aki az ISD POWER-t látja el villamosenergiával, a felé fennálló tartozások miatt ugyan még biztosította az áramszolgáltatást, de határidőket fogalmazott meg a cégvezetés felé, ezek egyike volt a december első napjáig szóló is. A jelenlegi kormány - amelynek, ahogy a képviselő fogalmazott nincs szerepe a vasmű hanyatlásában – azonnali lépéseket foganatosított annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a lépést, nevezetesen, hogy lekapcsolják az áramszolgáltatást. Ez egy olyan veszélyhelyzetet teremtett volna, amely a kormány azonnali beavatkozását igényelte.

Ennek értelmében kötelezte az E.ON-t, hogy folytassa az ISD POWER árammal való ellátását. Ennek az a lényege, hogy megóvják azokat a berendezéseket, amelyek ennek következtében maradandó károsodást szenvedtek volna, illetve hogy elkerüljenek egy az azonnali áramlekapcsolásból esetlegesen bekövetkező ipari balesetet. A kormány döntésével ezek az ipari berendezések szabályosan lesznek leállíthatóak, illetve nem maradnak áram nélkül azok a cégek sem, amelyek akár a vasmű területén, akár azon kívül, de az ISD POWER-től kapják a villamos energiát, vagy a működésükhöz szükséges gőzt, illetve ipari vizet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában