Áldatlan állapot

2022.09.17. 19:17

Megoldódni látszik az iváncsai áramprobléma

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint az elmúlt napokban újabb jelentős előrelépések történtek a hetek óta tartó kisebb-nagyobb áramkimaradások ügyében, sőt a közvilágítás problémája is megoldódni látszik.

Héjj Vivien

Fotó: Varga Zsófia

Néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Iváncsán nagyjából egy hónapja vissza-visszatérő probléma a sorozatos pillanatnyi áramkimaradás, valamint a település egy részén a közvilágítás sem működik már egy ideje. Molnár Tibor polgármester többször jelezte a szolgáltató felé a meghibásodást, s ígéretet is kapott a szolgáltatás minőségének helyreállítására, azonban ez idáig úgy tűnt, a hiba végleges elhárítása még várat magára.

– Hosszú hetek óta vagyunk kénytelenek viselni a folyamatos áramszüneteket, a közvilágítás lassan állandó meghibásodását. Felháborító az, amit az E.ON szolgáltatásként nyújt nekünk. Szinte minden nap jelzünk feléjük, de a türelem elfogyott. Nem kérjük, hanem követeljük, hogy végre normális áramellátást biztosítsanak. – fogalmazott nemrég közzé tett bejegyzésében a polgármester.

A hosszabb ideje elhúzódó probléma kapcsán megkerestük a szolgáltatót, s tájékoztatást kértünk arról, mi okozza a hibát, illetve mikorra várható annak elhárítása, írja a feol.hu.

– Vállalatunkhoz több lakossági bejelentés érkezett Iváncsáról és a környező településekről pillanatnyi, alig 1 másodperces áramkimaradásokkal kapcsolatban az elmúlt hetekben, mely esetekben az áramszolgáltatás valamennyi alkalommal rövid idő alatt helyreállt. A megnövekedett bejelentések és a védelmi működések miatt az érintett hálózatszakaszra rendkívüli bejárást, hibakeresést rendeltünk el. Mivel nem folyamatos, hanem csak múló hibaként, nagyon rövid ideig jelentkezett a zavartatás, ezért az átlagosnál hosszabb időt vett igénybe a probléma okának és pontos helyszínének felderítése. Munkatársaink drónos bejárást is végeztek annak érdekében, hogy a hibahelyet megtalálják. Egy lakossági bejelentést követően – hanghatásokat jeleztek egy trafóállomás közelében – sikerült lokalizálni a problémát: egy transzformátorállomásnál a túlfeszültség-levezető hibásodott meg. Cseréjét munkatársaink még aznap elvégezték. – közölte érdeklődésünkre a szolgáltató hozzátéve, a túlfeszültség-levezető készülék egy olyan védelmi berendezés, amely segít a túlfeszültséget levezetni, az elektromos hálózatot megvédeni, amikor például vihar idején villámcsapás éri az elektromos készülékeket vagy magát a hálózatot. A szolgáltató tájékoztatása szerint a cserével a szakemberek megszüntették a problémát és helyreállították az áramszolgáltatást.

Mint megtudtuk, a közvilágítási hálózat meghibásodása részben összefüggött a fentebb említett védelmi berendezés meghibásodásával. Mindemellett az E.ON szakemberei Iváncsán a Béke úton lévő transzformátorállomásban szeptember 13-án átszerelték a vezérlést, mely beavatkozástól azt várják, hogy a jövőben megszűnnek a nagyobb településrészeket érintő meghibásodások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában