Kormányhivatal

2022.08.03. 09:00

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek felderítése

AFejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatja a termőföld tulajdonosokat és földhasználókat, hogy megkezdte a települések külterületén a parlagfűvel fertőzött területek felderítését. Felhívjuk a figyelmet, hogy a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

duol.hu

Fotó: Zantleitner Ingrid

Amennyiben az ingatlanügyi hatóság által végzett helyszíni ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a földhasználó nem tett eleget e kötelezettségének, külterületen a terület fekvése szerint illetékes növény- és talajvédelmi feladatkörében eljáró megyei kormányhivatal elrendeli a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírság, valamint a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségek megfizetésére kötelezi a mulasztót.

A parlagfű gyors fejlődése a betakarított kalászos tarlókon különösen jellemző. Ezért a tarlóhántás időben és megfelelő minőségben való elvégzése a legjobb módja a védekezésnek, a szankciók elkerülésének. A nem művelt, ugaroltatott területek, illetve a nem megfelelően gyomirtott kapás növénykultúrák (pl. napraforgó, kukorica), valamint a táblaszélek, mezsgyék a parlagfű fertőzöttségnek szintén kitett területek. Ezért ezek gyommentesítésére, kaszálására is nagy figyelmet kell fordítani.

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak

A parlagfű virágzása július végén kezdődik, a pollenkoncentráció augusztus végén, szeptember elején tetőzik, és megközelítőleg október elejéig tart. A növényre allergiás páciensek ebben az időszakban tapasztalják a legerősebb tüneteket.

Legtöbbször szénanátha jelentkezik tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással. Emellett kialakulhat allergiás kötőhártya gyulladás, szemviszketéssel, könnyezéssel. Súlyosabb esetekben asztmás panaszok is felléphetnek. Az allergiás tünetek csökkenthetik a koncentrálóképességet, megzavarhatják az éjszakai nyugalmat. Kezelés nélkül a tünetek rosszabbodhatnak is. A pollenérzékenyeknek javasolt még a szezon előtt orvoshoz fordulni. A polleneket nem tudjuk teljesen kiiktatni a környezetünkből. A gyógyszeres kezelés mellett, néhány tanács is segíthet, betartásukkal a gyógyszeres kezelés is hatékonyabb.
•    Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. A lakás szellőztetése éjszaka vagy esős időt követően javasolt.
•    Mossanak hajat naponta lefekvés előtt, hiszen a hajszálakon nagyszámú pollen tapadhat meg.
•    Gyakrabban és alaposabban takarítsák a lakást és lehetőség szerint nedves lemosást is alkalmazzanak.
•    A cipőket naponta tisztítsák nedves ruhával, ruháikat is gyakran cseréljék és mossák, mert a pollen könnyen rájuk tapad.
•    Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot. 
•    Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.
•    Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.
•    Pollenszűrő alkalmazása csökkentheti a pollenkoncentrációt és ennek következtében a páciensek tüneteit is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ főbb allergén pollenekre vonatkozó előrejelzése az NNK honlapján érhető el.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában