Lovas zarándoklat

2022.08.25. 07:00

A történelem emlékezete

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a mohácsi csata 496. évfordulója alkalmából idén is megszervezi a katonai zarándoklatot II. Lajos király seregének útvonalát követve Ercsitől Mohácsig. A szekszárdi Rády József Huszárbandériumot ezúttal is érdeklődők sokasága fogadta a Béke téren, a helyi Lajos-köveknél.

Szabó Szabolcs

Ercsiből érkezett és Dunaföldvár felé indult tovább szerdán délelőtt a lovas zarándoklat. A menethez még többen csatlakoznak majd Tolna megyében. A résztvevők közel 200 kilométert tesznek meg a mohácsi csata helyszínéig

Fotó: LI

Dunaújváros - Nagy volt a sokadalom szerdán 10 óra magasságában a helyi Lajos-köveknél. A korábbi évekhez hasonlóan a Mohácsra tartó lovas zarándokokat ezúttal is népes közönség várta. A hagyományőrző huszárok engedelmesen átengedték türelmes lovaikat a gyermekeknek. A bátrabbak nyeregbe is pattanhattak. 

Vercse László kötötte meg a nemzeti szalagot a Lajos-köveknél Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

A tolnai huszárbandérium közhuszára, Vercse László lapunknak elmondta: – Bármennyire is fáj, ez a magyar történelem talán legfontosabb fordulópontja. A széthullás kezdete, amely évszázadokra meg- és behatárolta a Kárpát-medencei magyarok sorsát, lehetőségeit. Zarándokként fontos, hogy minderre felhívjuk a szélesebb közvélemény figyelmét. Másrészt, hagyományőrző lovasként fantasztikus élmény bejárni ezt a közel 200 kilométeres történelmi útvonalat. 

Barta Endre alpolgármester és Varga Zsolt szervező

A lovasokat az önkormányzat részéről Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta, aki rövid köszöntőjében kifejtette: – Köszönettel tartozunk azoknak az embereknek, akik időt és energiát áldoznak arra, hogy ápolják nemzeti hagyományainkat, értékeinket, és mindezt bemutatják, hitelesen közvetítik számunkra. 
 

A bátrabb gyerekek éltek a lehetőséggel, és nyeregbe pattantak

Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője köszönetet mondott a baráti fogadtatásért és a jövőbeli tervekről kifejtette: 2026-ig tervezik ezt az évenkénti zarándoklást, akkor lesz a mohácsi csata 500. évfordulója. Bíznak abban és sokat tesznek azért, hogy nemzetközivé bővítsék e zarándoklatot, hiszen II. Lajos seregében is számos nemzet fia harcolt. 

Évről évre örömmel fogadják a zarándokokat a dunaújvárosiak

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában