Tesztelje tudását

2022.02.14. 07:00

Mindent tud a Valentin-napról?

Akárhogy csűrjük, csavarjuk február 14. Valentin-nap, a szerelmesek napja. Ehhez az ünnephez számos dolog kapcsolódik. Alábbi kvízünkben ezekről lebbentjük fel rózsaszín fátylat.

Morva Dávid

love, proposal, valentines day and holidays concept - close up of gift box with diamond engagement ring, red roses and greeting card on wood (vintage effect)

Fotó: lev dolgachov

Bár sokan gondolhatják azt, hogy ez a jeles nap "csak" egy, a nyugati kultúrákból beemelt élvhajhász és hatásvadász ünnepek közül, a valóság más. A Valentin-nap, és annak megünneplése több száz éves hagyományra tekint vissza, nem pedig  az „amerikanizáció” hatására emeltük be a hazai kánonba ezt a jeles napot - a megünneplés módja képezheti vita tárgyát (annyi szent, hogy az ókori római­ak a termékenységünnepen nem vettek kedvesüknek szívecskét tartó kutyakölyköt formáló héliumos léggömböt). 

Az ugyanis megkerülhetetlen tény, hogy a korábban ehhez a naphoz kötődő hagyományokat felváltotta a szerelmesek kereskedelmi napja, amikor ezreket költhetünk ajándékokra. 

Itt és most nem foglalnánk állást egyik, vagy másik tábor mellett sem, helyette: jöjjön a kvíz:

 

1.
Melyik magyar név megfelelője a Valentin elnevezésnek?
2.
Ki volt Valentin, akiről a nevét az ünnep kapta?
3.
Mely ókori római ünnephez kötik a Valentin-nap eredetét?
4.
A hiedelem szerint, milyen levelet kellett a párnájuk alá tennie a fiatal lányoknak, hogy megálmodják életük párját?
5.
A szerelmesek mellett, kiknek a védőszentje még Valentin?
6.
Melyik költőnk írta az alábbi strófát: "És éreztem: szivembe visszatér És zuhogó, mély zenével ered meg, Mint zsibbadt erek útjain a vér, A földi érzés: mennyire szeretlek!"
7.
Az egyik északi országban, a barátság napjaként ünneplik február 14-ét. Melyik ez az állam?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában