világszerte, így Magyarországon is elvesztette vallási eredetét

2020.02.14. 17:00

Valentin-nap valójában Szent Bálint napja

Február 14-ét, a szerelem ünnepét úgy tartjátok számon, mint Valentin-napot, holott a mi naptárunk szerint ez Szent Bálint napja. Mit ünnepeljük tehát, Bálint- vagy Valentin-napot? Felesleges ezen vitatkozni, Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Február 14-ét, a szerelem ünnepét sokan úgy tartják számon, mint Valentin-napot, holott a mi naptárunk szerint ez valójában Szent Bálint napja. Mit ünnepeljük tehát, Bálint- vagy Valentin-napot?

Először is eláruljuk, hogy abszolút felesleges azon vitatkozni, melyiket ünnepeljük, hiszen a két ünnep ugyanaz: a Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője.

Az ünnepek azonban ugyanazon szent nevéhez kötődnek, és ugyanarra az ókori ünnepre vezethetők vissza.

Az ókori Rómában a február 14-e körüli napokban tartották a Lupercalia (vagy Februa) elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent.

A Valentin-nap egy újabb alkalmat teremt, hogy virággal lepjük meg kedvesünket Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ennek érdekében a papok szíjakkal ostorozták a fiatalokat (főleg a nőket), hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. Magyarországon számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik a Bálint-naphoz. Ezen szokások nagy része fiatal lányoknak adott segítséget, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket.

Ezeket a hagyományokat és babonákat ma már nem sokan tartják. Helyüket a szokásjog formálódása révén fokozatosan átvette az úgynevezett „kereskedelmi Valentin-nap”, a giccsek dömpingje.

A szerelem ünnepe azóta leginkább a virágcsokrokról és szívecskés lufik előtt kanyargó sorokról szól. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Forrás: szeretlekmagyarország.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!