Életet menthet

2022.01.12. 14:00

Oltási napok a háziorvosoknál

Az átoltottság növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtökön és pénteken 14–18 óra között, valamint szombatonként 10–18 óra között lehetőség van időpontfoglalás nélkül oltást kérni nyolc Fe­jér megyei helyszínen, köztük városunkban. E hónapban előre meghatározott pénteki és szombati napokon a háziorvosoknál is fel lehet venni az oltást regisztráció nélkül. Összeszedtük a tudnivalókat.

DH-összeállítás

A háziorvosok is szerveznek rendelési időn kívüli oltási akciónapokat januárban  Fotó: MW-archív

Fotó: Mészáros János

Az első oltási akció január 6–8. között volt. Továbbra is kiemelten várják a 12 év feletti korosztályból az oltatlanokat, és azokat is, akik már 4 hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani – közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal. Fontos információ, hogy az oltást jelentősen gyorsítja, ha az oltandó magával viszi kinyomtatva, kitöltve és aláírva a hozzájáruló nyilatkozatot. Ezek letölthetők a koronavirus.gov.hu oldalról. 

A háziorvosok is folytatják az oltást, januárban ők is szerveznek a rendelési időn kívüli oltási akciót. A hétvégi oltás­ért külön díjazásban is részesülnek. Ők januárban a rendelési idejükön kívül legalább egy pénteken délután és egy szombaton oltanak. A háziorvosok Pfizer-, Sinopharm- és Janssen-vakcinákat igényelhetnek a megyei oltási munkacsoportokon keresztül. Dunaújvárosban is kérhető a regisztráció nélküli oltás a háziorvosi körzetekben. Ezek pontos dátumkiosztását és a háziorvosi rendelők elérhetőségét egy helyen megtalálják újságunk online felületén, a duol.hu oldalon. 

Rendben halad a védőoltás a megye déli területein, Dunaföldváron bár a környékbeli településektől jelentősen nagyobb a város, de nem hoztak létre oltópontot. Ezt a tevékenységet a körzeti orvosok zökkenőmentesen látják el. A környező települések lakossága jelentős számban keresi fel a dunaújvárosi és a paksi oltópontokat is. 

A háziorvosok háromféle vakcinát igényelhetnek a megyei munkacsoporttól

Nagykarácsonyban dr. Reisz Viktor háziorvos nyilatkozott lapunknak. – A faluban a hónap utolsó hétvégéjén, pénteken és szombaton bejelentkezés nélkül kaphatnak a lakosok védőoltást. A jelentkezők felkészülten érkeznek, és megmondják, hogy a lehetőségekből választva melyik vakcinát szeretnék megkapni. A tevékenység sorban állás nélkül zajlik. A gyermeket nem oltják helyben a településen, őket a gyermekgyógyászatokra irányítják. A falu lakossága az országos átlaghoz hasonló arányban vette föl az oltást, ahogy a vírus által elértek is hasonló százalékban betegedtek meg. Az érintettek kezelése eredményesnek tekinthető, mert kevesebben szenvedték el a szövődményeket, és kerültek kórházba, mint másutt. A betegség által elérteknek is azt tanácsolom, hogy maradjanak az otthonukban, otthon lássák el magukat, és ne törekedjenek a kórházba kerülésért. 

Előszálláson mindenki számára elérhető volt az oltás. Az öt és tizenegy, illetve a tizenkét–tizenhét éves életkorú gyermekeket dr. Fekete Borbála látta el. A felnőtt lakosság részére minden csütörtökön, illetve az akciós hétvégén áll rendelkezésre az oltás. Ez a tevékenység torlódás nélkül folyamatosan zajlik. A csütörtöki napokra előzetes regisztrációval érkeznek az emberek, így az is zökkenőmentes. 

Attila nevű olvasónkkal Nagykarácsonyban beszélgettünk, elmondta: – Szomorú ez a vírusos állapot, ami ilyen hosszú időn keresztül sanyargatja a föld lakosságát. Én csak a helyi és a környékbeli viszonyokat ismerem, de szívesen megosztanám a tapasztalataimat. Nagy a baj, hogy nincs csalhatatlanul pontos gyógyszer a Covid támadására. Éppen ezért most lenne a legfontosabb, hogy mi, emberek ne félve és ölbe tett kézzel várjuk, amíg lecsap ránk. Ahogy az a normális életvitel mellett is elengedhetetlen lenne: éljük egészségesen az életünket! Szinte mindenki tudja, hogy társadalmi szinten lenne szükségünk egy generális életmódváltásra. Az egészségesebb étkezés, a sportos életvitel, az elegendő pihenés szükségességét bármikor el tudjuk egymásnak mesélni. Mégsem a szerint éljük az életünket! Amikor beüt a baj, kétségbeesetten föltesszük a kezünket, és a megoldást az orvosoktól és a személyzetüktől várjuk. Pedig a mindennapjaink lehetőséget adnak rá, hogy egészségesebbek legyünk. A számtalan élvezeti cikk helyett célirányos vitaminokat, gyümölcsöket választva, testben és lélekben megerősödve, nyilván terápiás segítséggel, de az otthonunkban is sikerrel vehetjük vele föl a küzdelmet! 

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtökön és pénteken 14–18 óra között, valamint szombatonként 10–18 óra között lehetőség lesz időpontfoglalás nélkül oltást kérni városunkban is. Ebben a hónapban előre meghatározott pénteki és szombati napokon a háziorvosoknál is fel lehet venni az oltást regisztráció nélkül, ahogy például dr. Glashütter Csabánál (képünkön) Adonyban is ezen a héten. Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Forrás: Zsedrovits Eniko

Rácalmás mindkét háziorvosa részt vesz a hétvégi akciókban. Dr. Mercz Gabriella január 14-én, pénteken ­14–18 óráig és 15-én, szombaton 8–15 óráig tart oltónapot, dr. Árgyelán Sára pedig jövő héten, január 21-én 14–18-ig, és 22-én 9–15-ig fogadja a pácienseket az oltásra. Mindkét orvos kéri, hogy előzetesen jelezzék részvételi szándékukat az oltóanyagok megrendelése miatt. Aki Árgyelán Sáránál szeretné felvenni az oltást, a rendelő a bejáratánál elhelyezett ládába dobja be igényét 18-án 13 óráig, a lapra írja rá nevét, születési dátumát, tajszámát, és hogy melyik vakcinát kéri. Mercz Gabriellánál telefonon lehet bejelentkezni. 

Kulcs felnőtt-háziorvosa, dr. Fenyvesi Béla lapunknak elmondta, hogy a kötelező háziorvosi oltónapot január 22-én tartják az egészségházban. 8–12 óra között várják a kulcsiakat, s örömmel fogadják, ha előtte telefonon vagy személyesen jelzik oltakozási szándékukat, hogy megfelelő mennyiségben tudjanak előkészíteni oltóanyagot. 

Dr. Glashütter Csaba háziorvostól tudjuk, hogy Adonyban január minden szombatján lehetőség van oltást felvenni. Oltottak január 8-án, és így tesznek majd várhatóan január 15-én, 22-én és 29-én is. 

Dr. Krupják Róbert, Mezőfalva egyik háziorvosa lapunk érdeklődésére elmondta, ők erre a hétre jelölték ki az oltási napokat, pénteken és szombaton kereshetik fel a rendelőben időpontfoglalás nélkül azok, akik kérik a védőoltás beadását. Azt is elmondta, hogy bár nincs szükség előjegyzésre, de már körülbelül 20–30 személy jelezte, hogy biztosan élni fog a lehetőséggel. (Az oldalt összeállította: Balogh Tamás, Brousil Csaba, Molnár Emese, Török Tímea) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában