Mit tudunk?

2022.01.10. 14:00

Kútfúrás az élményfürdő mellett: hol tart a projekt?

Tavaly februárban Pintér Tamás polgármester és Szabó György, a DVG Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az élményfürdőnél elkezdődnek a kútfúrási munkálatok. Ez áprilisban meg is történt, mára már a tereprendezési munkálatokkal is elkészültek. Nézzük, mit tudunk eddig a kútfúrásról.

Brousil Csaba

Az élményfürdő mögötti területen végezték a kútfúrási munkákat, mára már a tereprendezés is kész Fotó: DH

Akkor elhangzott, hogy 1200 méter mélységig fúrnak le, s az is elképzelhető, hogy ott termálvizet találnak, és akkor azt hozzák a felszínre. Amennyiben ez nem lesz lehetséges, akkor a kútlábat 700 méter mélységben helyezik el, ahonnan akár 40 fokos hőmérsékletű meleg vizet is a felszínre tudnak hozni. Elhangzott továbbá, hogy a tavaly nyári üzemidőben, amíg a fürdő nyitva lehetett, 17 millió forintos bevételre tett szert az üzemeltető DVG Zrt., addig a kiadásai 35 millió forintra rúgtak, a magas gázköltség következtében, ami a víz felmelegítéséhez volt szükséges. A polgármester akkor elmondta, hogy ezzel jelentős mennyiségű rezsiköltséget spórolhatnának meg, hiszen nem mindegy, hogy milyen hőfokú vizet kell tovább melegíteniük, hogy azzal kiszolgálják az élményfürdő medencéit. Szó volt arról is, hogy amennyiben termálvizet tudnak a felszínre hozni, azzal bővíteni tudják az élményfürdő és a benne helyet foglaló gyógyászati központ portfólióját is. 

Vélhetően ismét a közgyűlés elé kerül majd a fúrt kút jövőjével kapcsolatos kérdéskör

Áprilisban már annak apropóján tartott sajtótájékoztatót a DVG Zrt. vezérigazgatója és a cég műszaki ágazati vezetője, hogy a fúrási munkák megkezdődtek. Akkor azt mondták, hogy a fúrás több lépcsőben halad majd, és nagyon bíznak benne, hogy találnak meleg vizet vagy termálvizet, amelynek felhasználásával az élményfürdő üzemeltetését jóval gazdaságosabbá lehetne tenni. Ezt követően a szeptemberi közgyűlésen merült fel a kútfúrás kérdése. Ekkor Mezei Zsolt alpolgármester elmondta, hogy sikeres volt a fúrás, ugyanis 1344 méteren 41,7 fokos vizet értek el, a vízhozam óránként 5 köbméter, a víz minősége pedig megfelelő. Az októberi rendes közgyűlésen egy napirendi pontban ismét érintették a témát. A közgyűlés úgy határozott, hogy a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-t bízza meg a dunaújvárosi 325 hrsz. alatt nyilvántartott, természetben Dunaújváros, Építők útja 9. szám alatti ingatlanon található termálkút üzemeltetésével (szivattyúzás) 2021. november 1. napjától 2021. december 31. napjáig. Illetve a DVG Zrt. és az önkormányzat között létrejött üzemeltetési szerződést úgy módosították, hogy az üzemeltetési feladatokat bővítik a termálkút üzemeltetésével, változatlan üzemeltetési díj mellett. Az említett szerződési határidő lejárt, nyilván ismét a közgyűlés elé kerül a kút kérdése. 

Az élményfürdő mögötti területen egyébként mára már a tereprendezési munkákat is elvégezték. Kérdéssel fordultunk az önkormányzat sajtószóvivőjéhez, hogy adjon felvilágosítást a fúrt kúttal kapcsolatos aktualitásokról, de lapzártánkig még nem érkezett meg a válasz, amint megkapjuk, közöljük olvasóinkkal. 

Mint ismeretes, a Modern Városok Program dunaújvárosi szerződését 2016 májusában Orbán Viktor miniszterelnök írta alá Cserna Gábor akkori polgármesterrel. Ennek egyik eleme a városi vízi sportcentrum létrehozása volt. Ehhez első lépésként az önkormányzat visszavásárolta az élményfürdőt, majd felújították a Fabó Éva Sport­uszodát. A program ide kapcsolódó további eleme a szóban forgó kútfúrás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában