Közélet

2022.01.11. 07:00

Kisapostag fejlődő település: múltja, jelene és jövője van

Minden esztendő végén számvetést készít az ember, elvégezte-e, amit év elején eltervezett. Így van ez nemcsak a családoknál, magán­embereknél, de a nagyobb közösségeknél is. A vidéki életet is alaposan megnehezítette a vírushelyzet, de azért élni és tervezni kell, ahogy Kisapostagon is tették, teszik. Visszatekintő a 2021-es eseményekre Nagy Attila polgármesterrel.

Horváth László

Óriási, saját erős beruházásban 2021 februárjában megnyílhatott a kisapostagiak új bölcsődéje Fotók: a szerző

– A 2021-es év sajnos nem a reményeink szerint alakult! A közel 2 éve elindult világjárvány miatt a tervezett programok többsége elmaradt, így a fejlesztéseinket a megbetegedések, a forráselvonások és egyéb, előre nem látható események miatt csak nagy nehézségek árán sikerült megvalósítani! – kezdte Nagy Attila, Kisapostag polgármestere a 2021-es esztendőre való visszatekintést. Majd így folytatta a településvezető: 

Hagyomány a tavaszi nagytakarítás a község Duna-partján

– Önkormányzati szempontból mégis voltak örömre okot adó események. Tavasszal civil kezdeményezésre közösen gyűjtöttünk szemetet a Duna-parton Dunaújvárostól Baracsig, ahol szép számmal megjelentek picik és nagyok. Közel öt köbméter szemetet szedtünk össze. Augusztusban a kétnapos halászléfőző- és horgászversenyünkön rengeteg érdeklődő jelent meg. Nemcsak Kisapostagról, hanem a környező településekről is érkeztek vendégek, résztvevők. Jó visszaemlékezni erre a napra, mert jó hangulatú, vidám környezetben tölthettük együtt az időt a Duna partján. Szeptemberben a helyi fiatalokból álló táncoscsoport sikerrel invitálta a falubelieket az esti szüreti bálunkra, ahol rengetegen ropták a táncot hajnalig. Bízom benne, hogy 2022 tavaszán közösen tervezhetjük Kisapostag programjait, és hasonló jó hangulatban, korlátozások nélkül bonyolíthatjuk le rendezvényeinket, ünnepségeinket! A szórakozás és a kikapcsolódás mellett a nyertes pályázatainknak köszönhetően több fejlesztést is végrehajthattunk településünkön – folytatta az éves összefoglalót Nagy Attila, hozzátéve: 

A megemlékezések nem maradtak el a múlt évben sem

 

– Útjaink közül a Gárdonyi, a Petőfi kis szakasza, a Feljáró, a József Attila, a Móra Ferenc utca egy-egy szakaszát sikerült felújítani. Temetőnket fejlesztettük, valamint az Ady és Petőfi utcák kereszteződésénél sikerült megoldani a csapadékvíz-elvezetést. Új eszközzel is gazdagodtunk. Üzemeltetési feladatokhoz sikeresen pályáztunk kommunális eszköz beszerzésére. Egy modern, minden igényt kielégítő Lamborghini traktort vásároltunk, amit hótolóval, ágaprítóval szándékozunk kipótolni. Hivatalunk és a kultúrterem belső felújítása, a napelemek felszerelése megtörtént, és a rendezvényeink lebonyolításához szükséges felszereléseket pályázati forrásból beszereztük. Szintén jó hírek közé tartozik, hogy a saját költségvetésből kialakított épületek is elkészültek. Külön említést érdemel az egyik legnagyobb beruházásunk. Februárban megnyithatott a minibölcsődénk, ami teljes létszámmal kezdte meg üzemelését. Ráadásul a támogatóknak köszönhetően az új játszótér kialakítása is megvalósulhatott. Végeztünk miniskanzenünk építési munkálataival. Itt a bútorok, berendezések restaurálása van folyamatban. Előreláthatólag a nyár folyamán megnyitjuk a nagyközönség számára. Szociális oldalról folytatódhatott a fiatal családok támogatása, így négy család vehette igénybe a letelepedési segítséget. Nem utolsósorban öröm, hogy a nehézségek ellenére az összes civil szervezetünket, és karácsony előtt a település nyugdíjasait is támogatásban tudtuk részesíteni. Ezek nem kis tényezők a forráselvonások tükrében. 

És mit tartogat a jövő, szűkebb értelemben a 2022-es esztendő Kisapostag számára? – kérdeztük a polgármestertől. 

– A jó idő beálltával 2022-ben több projekt indítása várható. A Piac tér fejlesztésére, felszíni vízelvezetésre közel száztízmillió forintot nyertünk. A fejlesztés a polgármesteri hivatal környezetében fog megtörténni. A Táncsics utca felújítására, vízelvezetés kialakítására huszonötmillió forintot fordítunk. Folyamatban van több pályázat elkészítése, beadása. Bízom benne, hogy fejlődésünk töretlen marad, és a 2022. év folyamán több eseményen személyesen vitathatjuk meg településünk lakosaival Kisapostag jelenét és jövőjét – mondta a polgármester. 

A községháza mögötti téren komfortos piac létesül

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában