Piaci körkép

2021.12.30. 14:00

A karácsonyt követően elcsendesedett a piac

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nyoma sincs már a karácsony előtti árubőségnek, tülekedésnek, a hosszú soroknak a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Pedig azt hinné az ember, mivel két nap múlva szilveszter, az össznépi bulizásnak és az ezzel járó evésnek-ivásnak az ideje, mindenki vásárol majd. Nos, a tapasztalatunk a tegnapi piaci látogatásunkkor az volt, hogy sem az árusok, sem a vásárlók nem tolongtak. A húsboltok, a húst áruló standok és a savanyúságosok jelentettek kivételt. 

 

Forrás: Zsedrovits Eniko

A füstölt húst árulók nem panaszkodhattak a forgalomra, hiszen a kocsonya, a korhelyleves alapanyagai szépen fogytak. Nagy volt a kereslet a sütni való kolbászért is, 2700 forint az ára, drágább, mint általában a boltokban. De az egyik őstermelőtől megtudtuk, igaz, vannak, akik sokallják az árát, de azt nem veszik figyelembe, hogy nem hulladékból készül a kolbászuk, hanem színhúsból és zsírszalonnából. Persze sokan tisztában vannak ezzel, így egyáltalán nem panaszkodnak a forgalomra, a törzsvásárlókon kívül szinte nem nagyon tudnak mást kiszolgálni, olyan nagy az igény a jó fajta házikolbász iránt. És nemcsak a sütni való, hanem a füstölt is igen kelendő 2900 forint körüli kilónkénti árral. A szalámi valamivel drágább, általában 3200 forintot kérnek egy kilóért a kereskedők. 

 

A sonka, a füstölt tarja – a korhelyleves elengedhetetlen alapanyagai – kilónkénti ára 3000 forintnál kezdődik. A kocsonyába való köröm, fej, első csülök is volt bőven a piacon. A savanyú káposzta (ugyancsak alap a korhelylevesnél) kilóját már 700 forintért mérik a standoknál, a többi savanyúságért 1100–1800 forint között kell fizetni. 

Virsliből a húsboltokban bőséges a kínálat, 1100 és 2000 forint között válogathatjuk kilóját. 1600-ért kaphatunk olyat, aminek 87 százalékos a sertéshús-tartalma. Ha már a virslinél tartunk: egy jó tanács, soha ne főzzük, hanem beléből kivéve forró vízbe (80–90 fok) tegyük öt–tíz percre a virsli fajtájától függően, és már meg is van a roppanós, ízletes szilveszteri virs­link. (A virsli hőkezelt húskészítmény, ami főzés vagy sütés nélkül is fogyasztható.) És ne feledkezzünk el a szerencsét hozó lencséről sem, 800 és 1000 forint között juthatunk hozzá egy kilóhoz, ennyivel kell kalkulálni, amikor elkészítjük az újévi lencselevest vagy főzeléket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában