2021.12.30. 14:00
A karácsonyt követően elcsendesedett a piac
Fotó: Zsedrovits Eniko
Nyoma sincs már a karácsony előtti árubőségnek, tülekedésnek, a hosszú soroknak a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon. Pedig azt hinné az ember, mivel két nap múlva szilveszter, az össznépi bulizásnak és az ezzel járó evésnek-ivásnak az ideje, mindenki vásárol majd. Nos, a tapasztalatunk a tegnapi piaci látogatásunkkor az volt, hogy sem az árusok, sem a vásárlók nem tolongtak. A húsboltok, a húst áruló standok és a savanyúságosok jelentettek kivételt.
A füstölt húst árulók nem panaszkodhattak a forgalomra, hiszen a kocsonya, a korhelyleves alapanyagai szépen fogytak. Nagy volt a kereslet a sütni való kolbászért is, 2700 forint az ára, drágább, mint általában a boltokban. De az egyik őstermelőtől megtudtuk, igaz, vannak, akik sokallják az árát, de azt nem veszik figyelembe, hogy nem hulladékból készül a kolbászuk, hanem színhúsból és zsírszalonnából. Persze sokan tisztában vannak ezzel, így egyáltalán nem panaszkodnak a forgalomra, a törzsvásárlókon kívül szinte nem nagyon tudnak mást kiszolgálni, olyan nagy az igény a jó fajta házikolbász iránt. És nemcsak a sütni való, hanem a füstölt is igen kelendő 2900 forint körüli kilónkénti árral. A szalámi valamivel drágább, általában 3200 forintot kérnek egy kilóért a kereskedők.
A sonka, a füstölt tarja – a korhelyleves elengedhetetlen alapanyagai – kilónkénti ára 3000 forintnál kezdődik. A kocsonyába való köröm, fej, első csülök is volt bőven a piacon. A savanyú káposzta (ugyancsak alap a korhelylevesnél) kilóját már 700 forintért mérik a standoknál, a többi savanyúságért 1100–1800 forint között kell fizetni.
Virsliből a húsboltokban bőséges a kínálat, 1100 és 2000 forint között válogathatjuk kilóját. 1600-ért kaphatunk olyat, aminek 87 százalékos a sertéshús-tartalma. Ha már a virslinél tartunk: egy jó tanács, soha ne főzzük, hanem beléből kivéve forró vízbe (80–90 fok) tegyük öt–tíz percre a virsli fajtájától függően, és már meg is van a roppanós, ízletes szilveszteri virslink. (A virsli hőkezelt húskészítmény, ami főzés vagy sütés nélkül is fogyasztható.) És ne feledkezzünk el a szerencsét hozó lencséről sem, 800 és 1000 forint között juthatunk hozzá egy kilóhoz, ennyivel kell kalkulálni, amikor elkészítjük az újévi lencselevest vagy főzeléket.