Kisapostag

2021.11.20. 07:00

Összefogással egy közös cél érdekében

Autentikus környezetben, a kisapostagi Dunai Gyöngy Yachtkikötő és Bárka Vendéglő épületében tartotta alakuló ülését a Fejér Megyei Önkéntes Kutató Mentőalapítvány.

Kállai Félix

2021.11.19. Vízimentő és kutató Egyesület megalapítása Kisapostag Fotón: Jobb Gyula Kulcs Köszség polgármestere, Molnár Krisztián a Fejér megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Attila Kisapostag polgármestere Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Jobb Gyula, Kulcs polgármestere és Nagy Attila, Kisapostag polgármestere magánemberként elhatározták, hogy olyan mentőalapítványt hoznak létre, amely kutató és vízimentő tevékenységével segíteni tudja a Fejér megyében élő és tartózkodó személyek magas színvonalú mentését és kutatását, többek között a Duna ezen szakaszán. Az eseményen részt vett Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Fejér megyei vezető mentőtisztje is.

Az alapítvány a céljai között határozta még meg a mentési és betegszállítási tevékenység végzését és támogatását, ezzel kapcsolatos korszerű egészségügyi műszerek, eszközök beszerzését, informatikai, technikai és hírközlő rendszer fejlesztését, a képzett kereső kutyák ellátásával, tartásával és képzésével járó költségek finanszírozását és a kutató- és vízimentő tevékenységben részt vevő önkéntesek és dolgozók képzésének szervezését. Az alapítvány felnőttképzési oktatóhelyként is kíván működni szakirányú és laikus képzésben is. Az alapítvány támogatni kívánja a tevékenységben részt vevő önkéntesek és dolgozók szabadidős programjait is.

Az alapítvány alakuló ülésének résztvevői
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az alapító okirat aláírása előtt dr. Molnár Krisztián elmondta, hogy Fejér megyében elsőként a Duna menti régióban és a Velencei-tavon végzik majd a kutató- és vízimentő tevékenységüket, de kutyás mentés is segíti majd a szolgálatot. Az alapítványban olyan kiváló szakemberek dolgoznak majd, mint Reszegi Imre kuratóriumi elnök, Kovacsik Milán mentőápoló, az alapítvány titkára, Nagy László Dávid mentőtechnikus, Partizer Csaba és Daróczi Orsolya kutyakiképzők. Ezek a szakemberek garanciát jelentenek arra, hogy magas színvonalú szolgálatot teljesít majd ez a szervezet. A kitűzött célok nagyon fontos fejlesztéseket, erőforrásokat igényelnek eszköz-, humánerőforrás vagy -képzés vonatkozásában, de közéleti tevékenységük révén azon dolgoznak majd, hogy ezek megvalósuljanak.

Jobb Gyula elmondta, hogy Duna menti településvezetőként mi sem természetesebb, minthogy az ügy mellé állt. A Duna önmagában nagyon sok veszélyt hordoz, a horgászat, a hajózás mind kockázati tényezők. Úgy gondolja, a budapesti tragédia is jól mutatja, hogy akkor is szükség lett volna egy ilyen szolgálatra.

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Nagy Attila, Kisapostag polgármestere aláírták az alapító okiratot

Nagy Attila a polgármesteri tevékenysége mellett jelenleg is részt vesz a mentőszolgálatban. Véleménye szerint fontos és kiemelt szempont az, hogy a térségünkben is legyen egy olyan alapítvány, amely az okiratban kitűzött célokat meg tudja valósítani. A kisapostagi közgyűlés döntése szerint a lehetőségeikhez mérten mindenben támogatni fogják az alapítvány működését.

Reszegi Imre

Reszegi Imre elmondta, hogy ez a szolgálat hatással lesz a turizmusra is, hiszen a Velencei-tónál nyaraló és pihenő emberek számára nagyobb biztonságot tudnak majd nyújtani, mert a Balatonon kívül a Velencei-tó is megérdemli a kiemelt figyelmet.

A Fejér Megyei Önkéntes Kutató Mentőalapítvány alapító okiratának aláírása után a kuratóriumi tagok megtartották az első ülésüket. A háromszázezer forintos alaptőkével létrehozott mentőalapítvány kulcsi székhellyel működik majd. Tevékenységüket támogatva, vagyoni hozzájárulással bárki csatlakozhat a fentebb megfogalmazott fontos célok megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában