élethosszig tartó tanulás

2021.11.12. 14:00

Mint a hímes tojásokra, úgy vigyáz a szőlőre egész éven át

Sokféle mezőgazdasági termelőre mondhatjuk el a címbéli, terményeik védelmét meghatározó állítást. A csemegeszőlő-ültetvények tulajdonosaira is ez vonatkozik igazán. A kincseik betakarítására pedig különlegesen hosszú időt szánnak. November első hete után egy kis csend következik a legtöbb birtokon.

Balogh Tamás

Tavasztól őszig sokszor jártam a kisváros mezőgazdasági területein. Különösen imponáló volt a gyümölcsösök és a szőlők vidéke. Hittem is, meg nem is, amikor időnként Horváth Zsolt (a város polgármestere) aprólékosan mesélt nekem a csemegeszőlőkben folyó munkálkodásokról. Aztán bemutatta a csodálatos ültetvényét, volt mit mesélnie róla.

– Az én mezőgazdasági portfólióm három lábon áll. Cseresznye-, szilva- és különböző fajtájú csemegeszőlő-ültetvényből. A családi hagyományt viszem tovább. A feleségem szülei gazdálkodók voltak, tehát e tevékenységhez kötnek a gyökereim. Az első ültetvényemmel 0,6 hektáron rizlingszilvánival próbáltam szerencsét, itt a dunaföldvári határban 1985-ben. Kiskőrösön a bátyámmal pedig zweigeltet telepítettünk. A nyolcvanas évek végén az akkor feloszló gazdaságoktól vásároltunk őszibarackost, és már akkor termesztettünk nektarint, amit Budapesten, a Bosnyák téren értékesítettünk.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere örömmel tevékenykedik a szőlőültetvényén
Fotók: Balogh Tamás

Örökölt és szerzett ismeretek

– A végzettségem szerint repülőgép-üzembentartó üzemmérnök vagyok, tanárként végeztem. A mezőgazdasági ismereteimet a szüleimtől, s az ő fölmenőiktől szereztem. Mivel e területre is érvényes már az élethosszig tartó tanulás, ezért a mai napig frissülő tudásomat már önállóan, a szakirodalomból és az internetről erősítem. Mellette szívesen fordulok a sikerrel dolgozó kollégákhoz, barátokhoz.

Az íz mellett a fürtök és a szőlőszemek mérete egyaránt fontos

A földvári csemegeszőlő-termesztőkről

– Komoly elődeink vannak ezen a területen. Miru Sanyi bácsi, Lajkó Pista és az ő testvére, Ferenc, aki máig is nagyon magas színvonalú csemegeszőlészetet visz a településünk határában. Ám az a probléma, hogy nagyon kevés az olyan fiatal, aki hozzánk hasonlóan átörökölné a hajlamot ehhez a nehéz foglalkozáshoz. A XXI. század gyermekeinek többsége már idegen­nek találja ezt az elfoglaltságot, ami folyamatos kétkezi munkát és mindennapos feladatot jelent.

– A piacon gyönyörű, egészséges, eladható terméssel lehet sikeresen megjelenni. Nagy kihívást jelent a növényvédelem. Ezért minden nap ki kell menni az ültetvényre, hogy észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Értékelni kell az időjárást. Fontos felkészülni a tíz napon belüli várható változásokra. Ez a munka a prevencióról szól. Nekünk már most kell tudnunk, hogy a jövő évben hogyan kívánjuk felépíteni a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet is. Gondolkozni kell a metszési módokon, az idei év hibáin, mert azokat a jövő szezonban már el kell kerülni.

– Dunaföldvár polgármestere felül a traktorra, nekiáll metszeni, vagy bármilyen más kétkezi munkát is elvégez?

– Miért ne tenném? Mindegyiket szeretem, de ebben a legkedvesebb munkám a metszés, ami arra az időre kikapcsol, és szellemileg felfrissít, elszakít az egyéb napi gondoktól – mondja.

Biogazdálkodás: vigyáz a környezetre, nem használ gyomirtó szert

Amiktől egy kicsit könnyebb a munka

– Ma már elektromos metszőollóval végezzük azt a rengeteg csattintást, amihez az akkumulátort a hátunkon visszük. A talaj-megmunkálásra és a gyomirtásra a traktort használjuk. A gyermekeim mindig figyelmeztetnek rá, hogy „zöldnek” kell lenni, ezért nem használok gyomirtó szereket.

– Hat-hét éve végrehajtottam egy fajtacserét. Mostanában egy fél mediterrán környezet lett a miénk. A legöregebb tőkéim csak tízévesek. Amikor a piacon a nemesítők bemutatják az új „trendi” fajtákat, az elültetésüket követő három évben csak a gondozás a miénk, a negyedikben szüretelhetünk róla először. Mára előtérbe kerültek a mag nélkül termő fajták. Ez azért szomorú, mert a szőlőmag egy nagyon egészséges dolog, amit a hiányában csak a táplálék-kiegészítő készítményekből tudunk pótolni.

– Az ültetvényem érési rendszere úgy van megtervezve, hogy augusztus harmadik hetétől november első tíz napjáig tartanak ki a fajtáim. Azért, hogy az értékesítés is beleférjen az ember idejébe. A szőlészet tekintetében jó volt ez időjárásunk, szép termést szüretelhettünk le. Egyedül esőből szerettem volna többet, mert én nem tudok öntözni. A hiánya miatt kisebb méretű szemek képződtek, de finom lett a termés. A legnagyobb szőlőfürtöm 2,250 grammos lett. Fogyaszthatóság szempontjából a harminc-negyven dekás fürtök lennének az igaziak, amikor nagyobbat vásárolunk, javaslom, hogy akkorára bontsuk szét, hogy több örömünk legyen benne!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában