díjak és elismerések

2021.09.24. 08:00

Tevékeny huszonöt év a város és térsége vállalkozásaiért

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a múlt héten tartotta alakulásának huszonöt éves évfordulóját ünneplő eseményét a Bartók Kamaraszínházban. A rendezvényen díjak átadására és könyvbemutatóra került sor.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: © Ady Géza

Az ünnepséget tavaly a pandémia miatt nem lehetett megtartani, ezért több elmaradt díjátadóra most került sor. Kifejezetten a huszonöt éves évfordulóhoz kapcsolódva alapították a Dunaújváros Vállalkozásaiért Díjat azzal a céllal, hogy elismerje azokat a személyeket, akik a kamara alapításakor részt vettek az elnökség munkájában, és a mai napig aktív szerepet játszanak a kamara életében, így sokat tettek az elmúlt huszonöt évben a helyi gazdaság szereplőiért. Az elismeréseket Pintér Tamás polgármester, Králik Gyula elnök és Kis Attila általános alelnök adta át.

Díjazottak és az elismerések átadói: dr. Kováts Miklós, Kis Attila, Urbán László, Fülöp Ilona, Pintér Tamás, Fejes László, Králik Gyula Fotó: DKIK

Díjat kapott Fejes László, a városi kamara alapító elnöke, aki az elmúlt negyedszázadban folyamatosan aktív szereplője, egyik irányítója volt a helyi kamara életének. Folyamatosan tagja volt az elnökségnek előbb elnökként, majd általános alelnökként, később tiszteletbeli elnökként, ma is ezt a tisztséget tölti be. A huszonöt évvel ezelőtti alakuláskor a DVG Rt. elnök-igazgatója volt, országosan kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerét, így például a Településüzemeltetők Országos Szövetségében betöltött vezetőségi tagsági pozícióját is a szolgálatába állította annak a fontos feladatnak, hogy megalakuljanak a gazdaság önkormányzatai, a kereskedelmi és iparkamarák. Ezen a téren végzett munkájának az elismerését is jelezte, hogy a megalakuló Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1994 decemberében elnökségi tagjai sorába választotta Horváth Istvánnal, a Dunaferr Rt. elnök-vezérigazgatójával együtt. Közös kezdeményezésükre indult el a városi kamara megalakulásának előkészítő szervezése. Ahogy a később bemutatandó jubileumi könyvünkben fogalmazott Fejes László: „Horváth István felajánlotta a tekintélyét, súlyát, engem pedig felkért, hogy a megyei kamara szervezése során szerzett tapasztalataimat felhasználva irányítsam a végrehajtás folyamatát.”

A megalakult városi kamara munkájának megszervezését a nulláról kellett megkezdeni. Az elmúlt két és fél évtizedben a dunaújvárosi sok szempontból is az ország legsikeresebb kamarái közé emelkedett, abban fontos szerepet játszott Fejes László folyamatos, elkötelezett munkája, széles körű tapasztalatainak érvényesítése.

Az elismerésben részesült dr. Kováts Miklós, aki egy ciklus kivételével végig az elnökség tagja volt, és az ma is, hosszú időn keresztül az általános alelnöki posztot töltötte be. Így volt ez a megalakulást követően is, amikor különösen sok feladat hárult erre az operatív munkát igénylő társadalmi megbízatásra. Mérnök, számos műszaki terület szakértője, ma is jellemző szellemi aktivitását jelzi, hogy a közelmúltban szerezte meg hatodik diplomáját. Egyetemi-főiskolai tanár.

Kamarai munkája során kiemelt figyelmet irányított a szakképzésre, technikus- és mérnökképzésre. Folyamatosan követte a területek átalakulásait, az ezekkel kapcsolatos, bővülő kamarai feladatokat, segítette a szükséges kapcsolatrendszer erősítését, támogatta az aktuális kamarai vizsgáztatási feladatok végrehajtását, az azt végző szakembergárda kialakítását, maga is rendszeresen oktat, vizsgáztat. A mesterképzés és -vizsgáztatás elindulását követően is szerepet vállalt a műszaki szakmai területeken keletkező feladatokban, oktatásban, vizsgáztatásban.

Általános alelnökként szerepet játszott a kamara működésének 2008-ban elindult megújításában, átalakításában. Figyelemmel kísérte a pályázati lehetőségeket, az innováció területét, a Dunaújvárosi Egyetemmel való együttműködés lehetőségét. A kézműves tagozat elnökségi tagjaként kiállt a mikro- és kisvállalkozások érdekeiért, egyik kezdeményezője a Dunaújváros Kézművességéért Díjnak, ma is aktívan végzi a kapcsolódó szervezési feladatokat.

Dunaújváros Vállalkozásaiért Díjat kapott Fülöp Ilona, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja a kézműves tagozat elnökeként. Megalakulásától a városi kamara tagja, több ciklusban küldött, elnökségi tag. Államigazgatási főiskolán végzett, pályázatíró és közbeszerzési referens. Az IPOSZ-tag dunaújvárosi Vállalkozók Ipartestületének 35 éven keresztül ügyvezetője. Legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy az érdekvédelmi szervezeteknek egymás között és a kamarával olyan együttműködési formái alakuljanak ki, amelyek minden érintett fél számára előnyösek. Úgy ítéli meg, Dunaújvárosban ez sikerült is.

Tizenöt éven keresztül volt a dunaújvárosi kamara szakképzési vezetője. Ezen időszakban négyről ezer fölé nőtt a tanulószerződések száma, illetve létrejött a kamarai szakképzési tanácsadók hatékony munkaszervezete. Korán felismerte a pályaorientáció jelentőségét, az országos kamarai pályaorientációs hálózat létrejötte előtt több évvel már sikeres tevékenységet folytattak ezen a területen, együttműködési megállapodásokat kötöttek évente az önkormányzattal az ezen a területen tevékenykedő szervezetekkel, intézményekkel.

Fülöp Ilonát tevékenységében segítette, hogy jól ismerte a vállalkozók életét, jó kapcsolatot tartott fenn velük. Ez az előbb említett eredményeken túl előnyt jelentett a színvonalas gyakorlati képzőhelyek megtalálásában, szakértők felkutatásában. Fülöp Ilona is sok éven keresztül volt szakmai vizsgabizottsági tag. Az IPOSZ szerepe volt hosszú időn keresztül a mestervizsgáztatás, az ezen a területen szerzett tapasztalatok is nagyon hasznosak voltak, amikor a kamara feladatává vált a mesterképzés, -vizsgáztatás megszervezése.

Urbán László, a Momert Zrt. vezérigazgatója is megkapta az elismerést. Az alakuló elnökségben az ipari szekció képviseletét látta el. Személye, aktív tevékenysége fontos szerepet játszott a városi kamara hitelességének megalapozásában, elfogadottságának erősítésében. Meggyőződéssel állt ki amellett, és ma is alapelve ez: a vállalkozásoknak szükségük van a kamarára, hiszen kapcsolatokat építhetnek és információkhoz juthatnak általa, és ahogy Nyugat-Európában, itthon is rangot kell jelentenie a kamarához tartozásnak. Az első ciklust követően cégvezetői elfoglaltságai miatt már nem tudta vállalni az elnökségi tagságot, azonban folyamatosan aktív tagja maradt a kamarának, 2004-ben pedig ismét elvállalt egy ciklust az elnökségben. Jelenleg is küldött, az etikai bizottság tagja.

Urbán László minden olyan törekvés mellé állt, támogatott, amely – kamarán belül vagy kívül – a térség gazdaságának fejlődését, a helyi vállalkozások erősödését szolgálhatta. Zászlóvivője, szószólója volt annak a városi kamara által is képviselt célkitűzésnek, hogy minél több helyi kisvállalkozás erősödjön meg, és váljon belőlük erős középvállalkozás. Hiszen erős helyi gazdaság nem képzelhető el e nélkül, és a nagyvállalkozásoknak, a közepes vállalkozásoknak is szükségük van erre a ma is még viszonylag kis létszámú, bár egyre erősebbé váló „középmezőny” teljesítményére. A városért végzett munkáját az önkormányzat 2017-ben Dunaújváros dísz­polgára kitüntető címmel ismerte el.

A Momert Zrt. hosszú, néha rögös, ugyanakkor sok eredményt, sok sikert felmutató utat járt be alapítása óta. A társaság 2000-ben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától kapta meg az Év Vállalkozója Díjat, 2017-ben pedig a városi kamarától az Év Dunaújvárosi Vállalkozása díjat. Urbán László mindig kész volt arra, hogy megszerzett tapasztalatait, tudását, kapcsolatait megossza a kamara elnökségével, tagjaival.

Körkép a dunaújvárosi kamara negyedszázadáról

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által megjelentetett színvonalas könyvben történeti összefoglaló, kronológia, visszaemlékezések, a díjazottak bemutatása, képgaléria segíti a huszonöt év történéseinek, eseményeinek, az azokban szerepet vállaló személyeknek a megismerését, felidézését. A gazdag képanyagban az érdeklődő számos ismert arcot fedezhet fel, és megtalálhatja saját magát is, ha részt vett kamarai rendezvényen, vagy valamilyen szerepet játszott a helyi kamara életében. A kiadvány online formában bárki által ingyenesen elérhető a kamara honlapján (dkik.hu, a Kamaránkról menüpont alatt), és meg is vásárolható korlátozott számban, 3000 forintos áron a kamara székházában, ha a szép kivitelezésű könyvet a kezében szeretné tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában