elismeréseket adtak át

2021.08.24. 14:00

Kitüntetésekkel és jubileumi túrával köszöntötték az ünnepet

A település önkormányzata az államalapítás és I. Szent István emlékére a hajóállomáson szervezett egész napos rendezvényt augusztus 20-án.

Török Tímea

A nemzeti ünnepen –hosszú idő óta először adtak át a dísz­polgári címet, valamint a Kulcsért emlékérmet az arra érdemeseknek.

Jobb Gyula polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

– Akik a közösségért a legtöbbet tesznek, rendeletünk szerint elismerésben részesülhetnek. Így a mai napon képviselői javaslat alapján dísz­polgári címeket és Kulcsért emlékérem elismeréseket adhatunk át – mondta el a polgármester bevezetőjében. Az elismerések laudációit a felterjesztők mondták el.

Díszpolgári címeket és Kulcsért emlékérem kitüntetést vehettek át az arra érdemesítettek
Fotók: Török Tímea

Elsőként Deák Ibolya vehette át a díszpolgári címet. A méltatásban Oberrecht Tamás a többi között a következőket mondta képviselőtársáról:

– Deák Ibolya 1996-tól állandó kulcsi lakosként él köztünk, tudatosan választotta otthonának településünket. Ide költözése után mindjárt kereste a közösséghez kapcsolódás lehetőségeit, és így talált rá a Kulcsi Baráti Kör civil egyesületre, aminek tagja, és hamarosan a titkára lett. Kilenc éven át szerkesztette a Kulcsi Hírmondó helyi újságot társadalmi munkában. Úgy érezte, hogy közvetlenebbül is hasznára lehet településünknek, ezért 2002-ben elindult a helyhatósági választáson, és képviselővé választották. Hosszú éveken keresztül fáradhatatlanul látta el képviselői feladatát.

Áldás, szentelés után az új kenyeret is megkóstolhatták a kulcsiak

Tóth András díszpolgári laudációjában Posch János sok más mellett a következőket hangsúlyozta:

– Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy én vezethetem fel tisztelt barátom kitüntetését. Több közműtársulásnak volt elnöke. Kulcs történelmében fontos szerepet töltöttek be ezek a társulások. Az első nagy társulás 1988-ban alakult Tóth András vezetésével. Ez az ivóvíz-társulás volt, amely az ivóvíz-ellátást szervezte meg a településen. Majd szervezője volt a gáz- és a telefon-beruházásnak. Aztán jött a kulcsi nagy álom: a csatorna megszervezése, amely végül nem társulás, hanem állami beruházással valósult meg.

Dóka Marianna díszpolgári címét eredményező érdemeit Deák Ibolya méltatta, amelynek során kiemelte sok más mellett, hogy Dóka Marianna szülei révén a ’70-es évek óta kötődik Kulcs településhez, majd 1988-tól életvitelszerűen is otthonra lelt az Arany János utcában. 1995-ben beválasztották Kulcs község első önálló képviselő-testületébe. Szívügye és feladata is volt a többi között a turizmus fejlesztése; úttörő szerepet vállalt a helyi újság meghonosításában, a kulturális programok lebonyolításában.

A KUPAC túrázói huszonötödik alkalommal szálltak vízre

Részt vállalt az ivóvíz kiépítésének szervezési, ellenőrzési feladataiban is. Nevéhez fűződik a Carpe Diem Alapítvány létrehozása, amelynek titkára, majd idővel elnöke lett. Az alapítvány 20 éves fennállása alatt gyökeresen beírta magát a település életébe. Igazi kuriózumként honosodott meg a többi között a Bazsikám Édes; a Boldog díj adományozása; a református templomkerti Civil etűd – kulturális csemegék; a Szent Iván-éji közös sütögetések vagy a Közelebb hozzuk a világot, amelynek alkalmából volt olyan év, amikor egy időben négy nagykövet és stábja tartózkodott kicsiny falunk területén. Úttörő munkát végzett az esélyegyenlőség helyi meghonosításában is. Elköszönve az alapítványi munkától a Nap Háza Hold Udvara rendezvényház alapítványi tulajdonrész egy negyedét odaajándékozták a település számára.

A Kulcsért emlékérem jutalmazottakról Jobb Gyula polgármester beszélt.

– Radnó Józsefné Kulcs különválását követően 1996-ban egyike volt a megalakult új hivatal dolgozóinak. Kulcsért végzett több mint negyven esztendei munkája méltóvá tette őt arra, hogy ezt a díjat ma átvegye – mondta el a polgármester.

Szintén Kulcsért emlékérmet kapott a nemzeti ünnepen Sárközi Ferencné.

– Szociális, házi gondozói szervezetben mindig az első számú ember volt, akire lehet számítani egészen 2020. június 15-éig, amikor nyugdíjba vonult. A díjjal köszönjük meg hálával az idős emberekért végzett lelkiismeretes munkáját – hangsúlyozta a polgármester a kitüntetés átadása során.

A rendezvény további protokolláris részében Jobb Gyula polgármester megtartotta ünnepi beszédét, majd a református és katolikus hitéleti képviselők megáldották az új kenyeret. A kenyér ünnepélyes megszegése után körbekínálták dr. Neumann Helga jegyző vezetésével.

Ezt követően elstartolt a már hagyományos vízitúra, a KUPAC, amely idén huszonötödik alkalommal szállt vízre.

Az érdeklődők közben megtekinthették a Szent Mihály Szekere Vándorszínház Magyarnak lenni nagy s szent akarat című előadását, volt gyerekműsor és közös ünnepi ebéd is várta az érdeklődőket a kulcsi hajóállomáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában