30 ezer óra szolgálatban

2021.08.28. 15:30

Harminc éve alakult meg a Táborállási Polgárőrség

A szokásos éves taggyűlését tartotta ezen a héten a Táborállási Polgárőrség, amely immáron harminc esztendeje működik.

Molnár Emese

Kuhinkó Ignác, Balogh István, Papné Szloboda Mária, Szloboda György, Schőn István alapítók, valamint Varga Sándor, a jelenlegi vezető

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A jubileumi találkozón a 40 fős létszámot számláló polgárőrség harminc tagja jelen volt. Elsőként Varga Sándor, a Táborállási Polgárőrség vezetője számolt be az elmúlt év munkájáról. Ahogy minden rendvédelmi szervnél, úgy náluk is felülírta a járványügyi helyzet a szolgálat mikéntjét.

A pandémia kritikus időszaka alatt a 65 év feletti polgárőrök nem vehettek részt szolgálatban. A hadra fogható önkénteseikkel a gyógyszerek beszerzésében segítették az embereket, és szerepet vállaltak az egészségügyi intézményekben is, például adminisztrációs vagy őrzési feladatokban. Ez utóbbi akár napi 8-10 órás szolgálatot jelentett.

Díjazták az előző évben kiemelkedő szolgálatot nyújtó társakat
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Természetesen a világjárvány mellett az eddigi feladataikat is ellátták. A többi között az illegális szemétlerakók, parlagfüves területek felderítése, járőrözés a hozzájuk tartozó területen (amely már kibővült a Csalogány és az Újmari dűlővel is), a SZEM mozgalom folyamatos nyomon követése, együttműködésben a lakókkal, helyszínbiztosítás lomtalanítások alkalmával, közös szolgálat a rendőrséggel.

Varga Sándor elmondta, sajnos egyre kevesebb támogatásból tudnak gazdálkodni. Összességében tavaly több mint 30 ezer órát töltöttek szolgálatban a szervezet tagjai, 30 ezer kilométert tettek meg a szolgálati gépjárművel. Évek óta problémát jelent az is, hogy egyre idősödik a tagság, és nehéz bevonni fiatalokat, nincs kellő utánpótlás erre az önkéntes feladatvállalásra. Hozzátette, egészségügyi okok miatt csak addig marad vezető, amíg nem találnak új személyt a feladatra.

Suszter Tamás, Dunaújváros rendőrkapitánya köszönettel szólt a polgárőrség minden tagjáról, hogy önként, szabadidejükből áldozva részt vesznek ebben a szolgálatban, és segítenek nekik a közös helyszínbiztosítások, járőrözések, kutatások alkalmával. Kiemelte az előző évből azt a nagy akciót, amikor katalizátortolvajokat sikerült elfogni városunkban.

A találkozón jelen voltak az alapító tagok, köztük Szloboda György is, aki a kezdetektől egészen 2018-ig vezette a csapatot. Mint azt a találkozón elmondta, nagyon örül annak, hogy a Táborállási

Polgárőrség az 1991-es megalakulása óta a mai napig működik, a tagok megállták a helyüket, a lehetőségeikhez mérten megtették a dolgukat. Ő már aktívan nem tud részt venni a szolgálatban, de segíti az elnökséget, amiben csak tudja.

A rendezvényen külön köszöntötték azokat, akik immáron harminc éve a szervezet tagjai, így Szloboda György, Schőn István, Papné Szloboda Mária, Kuhinkó Ignác, Balogh István és Szántai Lajos. Évente lehetőség van a kiemelkedő teljesítményt nyújtó társakat jutalmazni, ilyen elismerést kapott Stadler Gergő, Varga József, Varga István és Vass József.

Kuhinkó Ignác, Balogh István, Papné Szloboda Mária, Szloboda György, Schőn István alapítók, valamint Varga Sándor, a jelenlegi vezető
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában