közélet

2021.06.08. 07:00

Nagyvenyimen szeptemberben nyithat a község új bölcsődéje

Az épület műszakilag már teljesen kész. A használatbavételi eljárás lezárását várják. Vidéki bölcsődeépítési körképünk harmadik részében Vargáné Kaiser Katalint, Nagyvenyim polgármesterét kérdeztük a projekt jelenlegi állásáról.

Horváth László

Brótya Diána két kiskorú gyermekével nagyon örül a helybéli gyermekgondozási lehetőségeknek

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

– A településen eddig nem volt ilyen intézmény, és a szülőknek is jogos igénye. Most már jogszabályi kötelezettség is előírja egy ekkora községben a bölcsőde létrehozását. A településen kiemelt jelentőségűek a gyermekek neveléséhez, gondozásához kapcsolódó fejlesztések, éppen ezért örömmel fogadtuk a megjelent, hazai forrásokból biztosított bölcsődefejlesztési programot. A 4200 fős Nagyvenyimen ez mindenképpen preferált beruházási irány. Rögtön, az első fordulóban adtunk be pályázatot, és nyertünk is. A pályázatnak köszönhetően 224 millió forintos, százszázalékos támogatási lehetőséggel gazdálkodhattunk, ami nyilván nem lesz elegendő egy ekkora épület kivitelezéséhez, a teljes beruházáshoz.

Szép, korszerű vizesblokkja van a csöppségeket váró intézménynek

Magában a támogatásban a jogszabály által előírt kötelező eszköztartalom is részben benne foglaltatik. Ez időközben azért változott, jelenleg épp a felülbírálata tart. Természetesen a beruházás mellé nem kapcsolódott minden olyan egyéb eszközbeszerzési igény, amit a működéshez azonban biztosítani kell. Amellett, hogy az épület elkészült, most éppen ezeknek az előkészítése folyik. Tehát az épületen kívüli-belüli még szükséges dolgokat tartalmazza. Ez az udvar, a játszóudvar kialakítását, valamint a bútorzat és egyéb szükséges eszközök beszerzését jelenti. Ezt követően gyakorlatilag nyitásra kész lesz az épület, és az intézményi működés feltételei adottak. Majd jöhet az intézményi alapítás, ami információnk szerint közös lesz az óvoda alapítóiratával. Önálló egységet képez majd az óvoda és a bölcsőde. Az év hátralévő részében ezek a feladatok adnak még tennivalót. Lefutásuk után tudjuk indítani az új bölcsődét.

– A szülők már nagyon várják a nyitást. Mikorra tervezik?

Vargáné Kaiser Katalin polgármester az új bölcsődénél

– Szeptember előtt biztosan nem nyitunk. A jelenlegi hatályos jogszabályok az önkormányzatra nézve térítési díj megállapítását nem teszik lehetővé az idei évre. December 31-ig nem lehet térítési díjat megállapítani, és módosítani sem a meglévő díjakat. Ebből az következik, hogy valószínűleg nem tudunk szeptemberben intézményt nyitni. De ha az önkormányzat költségvetése és minden egyéb körülmény lehetővé teszi, akkor ezen el kell gondolkodjunk. Ez most egy nagyon nehezen kezelhető problémát jelent számunkra. Maga az intézmény két csoportszobás. Összesen huszonnyolc gyermek ellátására alkalmas, ha ez a huszonnyolc fő megfelel a korosztályi feltételeknek. Ha két év alatti is lesz, akkor csak 26 a maximális létszám.

– A jelentkezések számában miként áll Nagyvenyim?

– Háromszor ekkora férőhelyet is fel tudnánk tölteni, aminek természetesen örülünk. A jelenlegi felméréseink alapján a bölcsődei és az óvodai korosztályban is több az igény, mint a lehetőségeink. Településünk lakossági átalakulásban van. Fiatalodik a községünk. Sok az ideköltöző, lakásvásárló és -felújító, ami az önkormányzati feladatellátásnál is jól látható, érezhető. Már az óvodánál építménybővítésre lesz szükség. Ehhez keressük a pályázati lehetőségeket. Korábban az iskolában tapasztalhattunk dinamikus létszámnövekedést. Ez jelenleg kifutott. Egy kis lélegzetvétel után az alacsonyabb korosztályokban érzékeljük a növekedést. Valószínűleg fel kell készülnünk, hogy ez majd az iskolába is felér hamarosan.

Visszatérve a bölcsődei projekthez, önkormányzatunk több tízmilliós saját forrását is lefedte az építkezés, amelyhez a már előbb említett beszerzéseket még hozzá kell tenni.

– Civil támogatásokra számíthat az önkormányzat?

– Sajnos a pandémiás helyzet miatt nem lehetett rendezvényeket tartani, pedig községünkben nagy hagyományai vannak a jótékonyságnak, a nemes célok érdekében történő közösségi összefogásnak, támogatásnak. Készültünk is ilyen akcióra, viszont az ismert okok miatt ez most elmaradt. Azért azt büszkén elmondhatjuk, hogy az elmúlt években két nagyon sikeres jótékonysági akciót is magunk mögött tudhatunk, ami a könyvtárhoz és a művelődési házhoz kapcsolódott. Most a legszebb cél a gyermek­intézményhez köthető lenne. Keressük azt az alkalmat, amelynek keretében számíthatunk a vállalkozók és a lakosság segítségére.

Brótya Diána két kiskorú gyermekével nagyon örül a helybéli gyermekgondozási lehetőségeknek
Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Brótya Diána nagyvenyimi lakos nyolc hónapos kislányával, Györkös Lénával érkezett az óvodába a csöppség négyéves testvéréért, Bencéért. A bölcsőde épülete előtt kérdésünkre röviden elmondta:

– Nagyon örülünk az új intézményi lehetőségnek. Két gyerek mellett óriási segítség a bölcsődei elhelyezés lehetősége. Helyben, egy területen van mind a két kisgyermekgondozó, ami különösen előnyös a szülőknek. Számítunk a kisebbik felvételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában