Pedagógusnap

2021.06.16. 07:00

A Tündérkert tündéreinek szólt az ünnepi hang ezen a napon

A pedagógusnap alkalmából hétfőn délelőtt az óvodapedagógusokat köszöntötték a városháza C szárnyának házasságkötő termében. A helyszínválasztás lehetne akár szimbolikus is, hiszen sokuk egy életre szóló kézfogót tart hivatásával az egyetemi évek után, és jóban-rosszban kitart mellette a nyugdíjas évekig.

Balla Tibor

2021.06.14. A Dunaújvárosi Óvodák Pedagógusnapi ünnepsége Dunaújváros Városháza Díszterem Fotón: Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvodák vezetője Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hílap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A megjelenteket Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője köszöntötte. Külön örömét fejezte ki, hogy az eseményen megjelent Pintér Tamás polgármester és Molnár-Osztrocska Diána, a Humán Szolgáltatási Osztály vezetője is, hiszen mint mondta, bár a pedagógusnap meglátása szerint egy városi esemény, eddig még nem tisztelte meg a város első embere soha.

Gyenes Józsefné megköszönte az óvodapedagógusoknak ebben az igazán kemény évben nyújtott munkáját. Mint mondta, a járvány okozta nehézségek mellett meg kellett küzdeniük a szakemberhiánnyal is, jelenleg 25 pedagógus hiányzik az ágazatból, illetve nagyon megugrott a sérült kisgyermekek száma, 34 SNI és 85 BTM-es gyermek kért külön figyelmet, szakértelmet, hogy valahogyan be tudják integrálni őket is a gyermekközösségekbe. Dicséretre méltó, ahogy ezt a helyzetet kezelték, és külön köszönet illeti a gyógy­pedagógusokat is. Az óvodavezető kitért a pályájuk végén járókra is: „A pedagógusnap arról is szól, hogy elbúcsúzzunk azoktól a kollégáktól, akik fél életüket a gyermekek nevelésével töltötték. Szeretném nekik is megköszönni, hogy nevelték a következő nemzedéket, a fiatal kollégáiknak átadták tapasztalataikat, a követendő mintát és a mércét, 40 év tapasztalatát, tudását hagyják az utókornak.”

Gyenesné így fogalmazott: – a csoda itt születik meg az óvodák berkeiben. .Az óvoda egy tündérkert, itt cseperednek fel, itt készülnek fel az ovisok a nagybetűs életre, az iskolára. Büszke vagyok az eredményeinkre. A bázisintézményben vállalt feladatainkat kimagaslóan teljesítettük. Profi módon vettétek az akadályt, új formában történtek a bemutatók, online előadásban. Viszont a felkészülés rá sokkal több munkát adott, videófelvételek, prezentációk készítése előzte meg. „Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól. Tisztelem a tudásvágyat bennetek, hogy a törvényességnek megfeleljetek, saját erőből folyamatosan képzitek magatokat, amelynek a hozama a saját fejlődésetek és a gyerekek megsegítése.

Pintér Tamás polgármester beszédében üdítőnek nevezte, hogy ennyi megpróbáltatás után is – immáron maszk nélkül – ennyi mosolygós arcot lát, ami azért is fontos, mert a gyerekek ezt érzik igazán. Hiszen az egész életüket végigkíséri az a tanítás, amit a pedagógusoktól kapnak, az a mosoly, a szeretet, a gondoskodás, amire egész életükben fognak emlékezni. A maga és a városlakók nevében megköszönte munkájukat.

Az ünnepen műsorral is kedveskedtek a szervezők a megjelenteknek. Elsőként Toponáry Sára, a Móricz iskola 6. évfolyamos tanulója adta elő Janikovszky Éva: A porszívó-fűnyíró-helikopter című vidám történetét, majd Merényi Ákos kisfia társaságában énekelte el az Itthon maradok című szerzeményt, végül pedig a Polgár Lilla–Gasparik Gábor színészházaspár adott elő részleteket Családi kör című estjükből.

Zárásként kitüntetéseket, elismeréseket adtak át, többek között a Dunaújvárosi Óvoda Érdemes Pedagógusa elismerést Szirmainé Gubicza Margitnak és Szőcs Hedvig Annának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában