elővezetéses vakcinázás

2021.05.20. 14:00

Kötelező az eb veszettség elleni éves védőoltása

Kötelező veszettség elleni védőoltást tartanak az elkövetkező időszakban valamennyi településen. Előre meghirdetett időpontokban várják az ebtartókat és kedvenceit, hogy eleget tudjanak tenni minden évben esedékes kötelezettségüknek. Mezőfalván például június 10-én kezdődik, több napon keresztül tart az oltási időszak és több helyszínre is kitelepül dr. Bodolai György állatorvos.

Horváth László

Mezőfalva Az állatorvos által összeállított tájékoztatóból tudjuk a következőket. Oltásban kell részesíteni minden három hónaposnál idősebb ebet, amely ebben az évben még nem részesült veszettség elleni oltásban. A díja az elővezetés helyén 4900 forint. A rendeletben előírt kötelező féregtelenítést is elvégzi a doktor a helyszínen, ennek összege az eb nagyságától függően 200–800 forint. Az oltásra szíveskedjenek magukkal vinni az ebek már meglévő, sorszámozott oltási igazolványát. Az új, sorszámozott oltási könyv 500 forintba kerül.

Dr. Bodolai György állatorvos a korábbi években is ugyanezeken a helyszíneken tartott elővezetéses eboltást Mezőfalván
Fotó: Horváth László/ archív

Jogszabályi előírás értelmében csak mikrochippel megjelölt eb oltható veszettség ellen, az elővezetés helyén nem végezhető a mikrochippel történő megjelölés. Dr. Bodolai György kéri, hogy aki elmulasztotta a mikrochip-behelyezést, szíveskedjen szólni neki, hogy a tartási helyen (a kutyatulajdonos otthonában) elvégezhesse a jelölést. Az oltás elvégzése különösen fontos az elmúlt években előfordult veszettségi esetek és a gyakori, embert ért kutyaharapások miatt.

Aki idős kora – vagy bármilyen ok – miatt nem tudja az ebét az oltás helyszínére elvezetni, szíveskedjen szólni az állatorvosnak telefonon (dr. Bodolai György 06-30/816-1367, 25/484-687) vagy az oltás helyszínére üzenni neki, hogy az eboltást a tulajdonos portáján elvégezhesse, egyeztetett időpontban.

Az orvos kérése, hogy a koronavírus-járvány miatt a közegészségügyi, távolságtartási szabályokat az oltási helyeken is szíveskedjenek betartani.

Minden kutyatartó a lakóhelyéhez legközelebb eső oltási pontot veheti igénybe, de ha az ottani időpont nem megfelelő számára, akkor másik, megfelelő helyszínt választ.

A következő lehetőségek lesznek Mezőfalva területén az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatására.

A sismándi szárítónál június 10-én, 16 és 17 órakor kezdődik az oltás, majd aznap, csütörtökön 17 és 18 óra között Sismándon a Pacsirtatelepen folytatódik. Onnan Ménesmajorba mennek, ahol 18 órára vihetik a tulajdonosok az ebeket a régi ebédlőhöz.

Június 11-én, pénteken a József nádor és Velinszky utca sarkán kezdenek 8-tól 10-ig és 15-től 17 óráig. Selyemmajor lesz a következő állomás 17 és 18 óra között, majd aznapi záró helyszínként a szőlőhegyi pálinkafőzőnél várja a doktor az ebeket veszettség elleni oltásra 18 és 19 óra között.

Szombaton, június 12-én lesz az utolsó, szintén teljes napon át tartó oltás. Reggel 8-től 10 óráig, valamint 15 és 17 óra között a Fő téren (a volt szovjet emlékműnél) tehet eleget a kötelezettségnek az ebtartók. Ugyancsak ezen a napon 10 és 12 óra, valamint 17 és 18 óra között a Szent István utca közepére vezethetik el a kutyájukat.

Bizonyára lesznek olyan tulajdonosok, akiknek egyik említett nap, illetve időpont sem lesz megfelelő. Nekik lehetőségük lesz pótoltási helyszínek és időpontok közül választani. A pótoltás napja június 14., hétfő lesz. Ezen a napon a József nádor utca és Velinszky sarkán 15 és 16 óra között, majd ezt követően 16 és 18 óra között a Fő téren (a volt szovjet emlékműnél), 18-tól 19 óráig a Szent István utca közepén, 19 órától pedig Selyemmajorban oltja a mezőfalvi ebeket dr. Bodolai György állatorvos.

Ne feledjék a kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása alapvetően az ember egészségvédelmét szolgálja. A Magyarországon forgalomban lévő törzs­könyvezett vakcinák elölt vírust tartalmaznak. Kérjük, ne mulasszák el beoltatni kedvencüket nemcsak az eb, hanem saját maguk és embertársaik védelmében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában