Nem nő belőle új fa

2021.05.03. 07:00

Eltűnt a kivágott platán sírján növekvő apró hajtás

Tavaly szeptemberben megírtuk, hogy a Vasmű úti kivágott platánok egyikénél új hajtás sarjadt a kivágott fa gyökérzetéből.

Brousil Csaba

Hűlt helyét láthatjuk a kis sarjadásnak, pedig nemrég még élt (kép jobb felső sarkában) Fotó: DH

Dunaújváros

Dolgozzunk két forrásból. Idézzük az önkormányzati fenntartású Dunaújváros Online témában írt cikkének idevágó sorait. „… az önkormányzat maga is látta, majd a lakók is jelezték, hogy az egyik kazettában kihajtott egy platán. Mezei Zsolt ezt a kertészet munkatársaival körbekaróztatta. „Szeretnénk megóvni ezt a kis fát, azonban ez a bent maradt gyökérből hajtott ki, amit gombával beoltottunk, így félő, hogy ahogy a gomba dolgozik, megöli az új hajtást is. Ennek ellenére amíg lehet, ápoljuk az új hajtást, hiszen a természet csodákra képes.”

Azóta a kis hajtás eltűnt a helyéről. Hogy Mezei alpolgármester jóslata vált be és a gombás oltás pusztította el ezt a fiatal életet, vagy a faültetésnél egy mit sem sejtő munkás kirugdosta onnan, esetleg civil vandálok áldozata lett, soha nem tudjuk már meg. Egy biztos, abban a Vasmű úti kazettában sem lesz „új” fa, mint ahogy még vagy harminc másikban sem. Mezei alpolgármester ennek kapcsán az önkormányzat közösségi oldalára posztolt videóban azt mondta, hogy ezekre a helyekre füvet és virágokat ültetnek majd. S arra biztatta az ott lakókat, hogy ezeket a fahelyeket fogadják örökbe és gondozzák azokat. Korábban, mintha nem erről lett volna szó...

Hűlt helyét láthatjuk a kis sarjadásnak, pedig nemrég még élt (kép jobb felső sarkában)
Fotó: DH
Szeptemberi achív fotó.
Új platán sarjadt a pusztítás helyén. A lakók örökbe fogadták

A Vasmű úti platánok sorsáról nem egyszer írtunk már, történetüket és a tarvágás utáni helyzetet mindenki ismeri, így ezt ezúttal nem feszegetjük. Csak a legutóbbi eseményeket elevenítjük fel: márciusban folytatták és minden bizonnyal be is fejezték a Vasmű úton az új fák, a Sissi ezüst hársak ültetését.

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/osszel-folytatjak-a-faultetest-a-fouton-3836624/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában