jogász válaszol

2021.04.03. 12:00

Végrendeletbe foglalt meghagyás

Meghagyásról akkor beszélhetünk, ha az örökhagyó a végrendeletében a hagyatékból részesülő személyt egy harmadik személy javára teljesítendő kötelezettséggel terheli meg.

Dr. Unger Zsolt

A meghagyás nemcsak az örököst, hanem a hagyatékból más címen részesülő személyt, így a hagyományost is kötelezheti.

A meghagyásban foglalt kötelezettség teljesítésének követelésére a végrendeletben megjelölt személy válik jogosulttá. Előfordulhat, hogy az örökhagyó nem jelöli meg, hogy ki a meghagyás kedvezményezettje. Ilyen esetben a meghagyásban foglalt kötelezettség teljesítését a végrendeleti végrehajtó és a hagyatékban részesülő többi személy igényelheti. Az örökhagyó által tett meghagyás sokféle kötelezettségre vonatkozhat, leggyakrabban valamilyen tevékenységre vagy nem vagyoni jellegű szolgáltatásra irányul.

A meghagyásban szerepelhet például: az örökhagyó a síremlék állítására és gondozására kötelezi az örököst, az örökhagyó egy harmadik személy javára nyújtandó ápolásra, gondozásra kötelezi az örököst. Az új Polgári törvénykönyv alapján már lehetséges az is, hogy a meghagyás kifejezetten valamilyen vagyoni jellegű kötelezettség teljesítésére szóljon, mint pénz kifizetésére.

Közérdekű meghagyásról van szó akkor, ha a meghagyás nem egy meghatározott kedvezményezett személy javára szól, hanem valamely közösség lesz a kedvezményezett.

Ha a meghagyást nem teljesíti az arra kötelezett személy, akkor végső soron bírósági úton is kikényszeríthető a teljesítés.

Előfordulhat, hogy az örökhagyó a hagyatékából való részesítést a meghagyás teljesítéséhez kötötte, vagy legalábbis feltehető, hogy a részesítést kötelezettség teljesítéséhez kívánta kötni. Ez azt jelenti, hogy azzal a feltétellel juttat valakinek örökséget, hogy az örökös teljesíti a meghagyást.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában