iskolakezdés

2021.04.22. 11:30

Tizenöt elsős osztály biztosan indulni fog

Az általános iskolai beiratkozást személyesen április 15-én és 16-án intézhették a szülők, de internetes felületen is lehetőségük volt rá.

Molnár Emese

2021.04.19. Újra nitnak az általános iskolák Dunaújváros Szabó Magda Református Általános Iskola Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A köznevelési törvény értelmében a gyermek akkor válik tankötelessé, ha abban az évben augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. Az illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértő bizottsága jelezheti, hogy a gyermeknek még további egy évig az óvodai nevelés javasolt. Ha nincs ilyen szakvélemény, akkor a szülő január 15-ig nyújthatott be kérvényt erről az Oktatási Hivatalhoz (amely szervezet döntött a halasztásról).

A járványügyi helyzet miatt a személyes megjelenés mellett április 10-től internetes felületen is megindíthatták a beiratkozást a szülők: a ­KRÉTA-rendszeren keresztül adhatták meg a jelentkezési adatokat (ez esetben a beiratkozáshoz szükséges eredeti dokumentumokat a tanév első napján mutathatják be).

Hagyományos módon is lehetőség volt a beiratkozásra, de előre egyeztetett időpontban kereshették fel az iskolákat a szülők, elkerülve ezzel a tumultust.

Minden tanköteles gyermek automatikusan felvételt nyer a körzeti iskolába
Fotó: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mint azt Rideg István, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, náluk fele-fele arányban választották a szülők a személyes és az online beíratási módot. Jelen állás szerint két új elsős osztályt tudnak majd indítani. Viszont tizenhat körzetes gyermekről nem tudnak, nem látható a rendszerben az, hogy ők mely iskolába iratkoztak be, illetve hogy megkezdik-e egyáltalán az iskolát szeptemberben, vagy pedig óvodában maradnak még egy évig. Ugyanezen gyermekekről lehet szó a Gárdonyi Géza görögkatolikus iskolánál is, itt tizennyolc körzetes fiatalról nem tud az intézmény.

Szóládi Zoltán igazgató elmondta, huszonhat gyermek iratkozott be hozzájuk, így jelenleg egy új osztályt indítanak. Akár körzetes, akár nem körzetes iskolába kívánta beíratni gyermekét a szülő, mindenképpen jelentkeznie kellett az általános iskolánál. Legkésőbb április 23-ig döntenek majd a gyermekek felvételéről. A Móricz Zsigmond Általános Iskola és az Arany János Általános Iskola a beiratkozási adatok tükrében két-két osztályt fog indítani. A Dózsa György Általános Iskolába és a Vasvári Pál Általános Iskolába pedig annyi gyermek jelentkezett, hogy három-három elsős osztályt tudtak megtölteni.

A Szabó Magda református iskola eredetileg egy osztályt indított volna, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel végül kétosztálynyi gyermeket vett fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában