Down-szindróma világnapja

2021.03.21. 11:30

Felemás zokni – sokszínűség, elfogadottság

Március 21. nemcsak a tavasz kezdete, hanem a Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day) is ilyenkor tartjuk 2006 óta.

Balla Tibor

2021.03.19. Felemás zokni nap illusztráció Dunaújváros FOtós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ha valakinek a 21-es kromoszómája triplázódik, Down-­szindrómával születik. Ezért lett március 21. a Down-világnap, ami a 21. század 21. évében még nagyobb hangsúlyt kap.

Ez a nap világszerte arról szól, hogy az emberek feltűnő fele­más zoknit húzva felhívják a figyelmet arra, hogy támogatják a fogyatékkal élőket és elfogadásukat – hiszen a különbség kisebb, mint gondolnánk.

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Magyarországon hozzávetőleg 1000 újszülöttből mindössze egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagymértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

A Rejtett Kincsek Down Egyesület idén a Down-szindróma világnapjára egy akciót hirdetett: „Támogasd egyesületünket, és köszönetképp egy egyedi tervezésű felemás zoknit küldünk neked az általad választott mintával és méretben, hogy te is kifejezhesd kiállásodat egy elfogadóbb társadalom iránt, amiért mi hosszú évek óta folyamatosan dolgozunk és még nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is.”

Kiállás egy elfogadóbb társadalom iránt
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Idén már közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott a 0321. #felemas­zokni kihívás a Down-világnapon kampányhoz. Többek között Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers is egyetért abban, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak.

Mivel a Down-szindróma világnapja idén vasárnapra esik, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány gondozottjai és munkatársai pénteken öltöttek a lábukra felemás zoknit, beszélgettek a társadalmi elfogadásról és a sokszínűségről, majd vidáman töltötték ezt a számukra kiemelkedő fontosságú napot.

Kapcsolódó tartalom:

A dunaújvárosi gyökerekkel rendelkező énekes, Czimmermann Kitti a Másképpen egyformák című számának zenei klipjét Down-­szindrómás gyerekekkel készítette el. Üzenete az elfogadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában