több funkció

2021.03.11. 14:00

A Nap Háza – Hold Udvara új élete az idősek ellátásában

A Nap Háza – Hold Udvara nevű emblematikus épület rengeteg emlékezetes programnak adott helyet Kulcson. Immár önkormányzati tulajdonú ingatlanként ezentúl több céllal fog működni a település érdekében.

Török Tímea

20210227 Kulcs Illusztráció Fejlesztések a településen Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

A létesítményt két civil szervezet birtokolta fele-fele arányban, a Carpe Diem Alapítvány és az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete. Azonban a Carpe Diem Alapítvány a saját tulajdonának felét a településnek adományozta, a másik felét pedig az önkormányzat vásárolhatta meg tőlük. Majd később az egyesülettel is sikerült megegyezni a tulajdonrészük eladásában, így mára már a Kulcs Községi Önkormányzat a kizárólagos tulajdonosa az ingatlannak.

Az épület számos neves rendezvény helyszíneként nem ismeretlen a környező települések lakói számára sem
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Jobb Gyula polgármester az alapítvány bőkezű adománya kapcsán úgy nyilatkozott, hogy hatalmas, eleddig Kulcs életében példa nélküli patriotizmusról tanúskodik a civil szervezet felajánlása. Mert a Nap Háza – Hold Udvara nevű ingatlan önkormányzati használatba vétele óriási segítség és lehetőség Kulcsnak. Az épületegyüttes felhasználásával kapcsolatban most is megkérdeztük a polgármestert:

– Innen is köszönet illeti a Carpe Diem Alapítványt az adományért, és ezzel együtt a lehetőségekért, amiket így kapott a falu. A Kulcs szívében elhelyezkedő létesítményt több funkcióban fogjuk terveink alapján használni. Kulcs lakosságának jelentős növekedése polgármesterként büszkeséggel tölt el. Mert hiszem, hogy mindenféleképpen pozitív bizonyítvány rólunk az, hogy ennyien választják szeretett falunkat otthonuknak. Ugyanakkor ez hivatalos szempontból többletfeladatokkal is jár a település vezetése szempontjából, számtalan kötelező elvárásnak kell megfelelnie egy háromezer lakosnál is több lakójú településnek, mint a háromezernél kevesebb lakosúaknak. Ilyen feladat egyebek mellett az idősek nappali ellátása, a megvalósításának sokáig sehogy sem láttuk a lehetőségét. De a Nap Háza – Hold Udvara remek adottságaival már eleget tudunk tenni a kötelezettségeinknek. Az időseket érintő funkció mellett az ingatlant rendezvények lebonyolításához, közösségi térként, civil szervezetek számára befogadó bázisként is fogjuk majd terveink szerint hasznosítani. Az ingatlannal kapcsolatos feladatokkal Deák Ibolya képviselő asszonyt bíztam meg – mondta el Jobb Gyula.

Megkerestük a felelős önkormányzati képviselőt is, hogy tájékoztassa olvasóinkat az idősek nappali ellátásával kapcsolatban.

Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere Fotó: archív/Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Alapvetően a kötelező önkormányzati feladatnak, az idősek számára előírt nappali ellátás megvalósításának megszervezését kaptam feladatul. A hivatalos szociális szakmai alapvetések szerint a nappali ellátást nyújtó intézménynek lehetőséget kell biztosítania a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségletek kialakítására. Továbbá a kialakításra váró intézmény hivatott segítséget nyújtani az idősek számára a szociális ügyek intézésében, az egészségügyi alapellátás megszervezésében, de segítséget jelenthet majd a mentális és életviteli nehézségekkel küzdő lakótársaink problémáinak megoldásában is.

– A térségünkben ilyen feladatokkal működő intézmény az adonyi székhelyű Adonyi Szociális Központ. Bár ide tartoznak a kulcsiak is, de a koronavírus-fertőzések előtti időszakban mindössze egyetlen fő vette igénybe a szolgáltatást vállalva az utaztatást. Ezért is gondoltuk indokoltnak a helyi megvalósítást.

– Az adonyi intézmény tapasztalatai alapján az igénybevevők túlnyomó része friss nyugdíjas, akik igénylik a családon kívüli társas kapcsolatokat. Adonyban 32 fővel van megállapodásuk, és a családsegítő szolgálattal napi kapcsolatban állnak, segítséget kérnek és kapnak különféle, nyugdíjazással kapcsolatos nyomtatványok beszerzésében, ügyintézés segítésében, háziorvosokkal, asszisztensekkel és az oktatási és nevelési intézményekkel is folyamatos a kapcsolattartás. Az adonyiak kirándulásokat és színházlátogatásokat is szerveznek. A nyugdíjkorhatárt el nem érő, fiatal nyugdíjasokra is erőteljesen fókuszálnak. Ezeket a tapasztalatokat figyelembe véve Kulcs tekintetében a nappali ellátásnak a helyszíne majd a Nap Háza földszintjének egy része lesz, annál is inkább, mert mind a kültéri mind pedig a beltéri helyszínek ideálisak a terveink megvalósításra.

– Jelenleg azonban még kérdéses, hogy mikor indulunk. Ugyanis két fontos tényező: a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások, valamint a tárgyi és személyi feltételek biztosítása még akadályoztatásunk oka. Bár ez utóbbi megoldásán dolgozunk. Az a célunk, hogy mire feloldják a korlátozásokat, szeretnénk végezni az előkészületekkel. Jelenleg az igényfelmérés előtti stádiumnál tartunk. Mielőbb szeretnénk összeállítani egy olyan kérdőíves és tájékoztatós nyomtatványt, amely alapján az érdeklődők jelentkezhetnek, és annak ismeretében meghatározhatjuk, hány fővel szeretnénk, illetve tudunk indítani.

– Az előttünk álló legfontosabb feladat az igényfelmérés. A kulcsi nappali ellátás majd az adonyi szociális intézmény telephelyeként működik, a szolgáltatási igénylők létszámával bővül majd az állami normatíva száma is. Ezt követően tervezzük majd a szakmai program összeállítását és az érdeklődőkkel a megállapodások megkötését.

– Minőségi időtöltést szeretnénk nyújtani a résztvevőknek, anyagi és személyi lehetőségeinket figyelembe véve. Tisztálkodási, tisztítási lehetőséget biztosítunk majd, ami megoldás lehet például egy elromlott mosógép problémájának gyors megoldására is. Felügyeletet biztosítunk majd, ami nagy szolgálat lehet akkor, ha például a gondozást végző családtagnak hivatalos elintéznivalója van. Mindenesetre a két legfontosabb tény, hogy a szolgáltatás díjmentes lesz, de megállapodást kell kötni az igénybevevőnek az ellátásról – tájékoztatott Deák Ibolya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában