Corvus frugilegus

2021.02.06. 18:30

Varjak a szomszédban

Konfliktusokat okoznak a lakóházak közelében telepeket létesítő varjak. Hogyan előzhetők meg ezek a problémák? – erről adott tájékoztatást a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály.

duol.hu

Nap képe: varjak 20201126 Szombathely Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

A vetési varjak (Corvus frugilegus) az utóbbi pár évtizedben egyre nagyobb számban jelennek meg a lakott területeken, amivel nem kevés bosszúságot okoznak a jelenlétüket, hangjukat, piszkításukat elviselni kénytelen lakosságnak. A folyamatos üldöztetés elől menekültek ide, mivel itt nem kell tartaniuk a vadászattól, és könnyen jutnak táplálékhoz is a parkok gyepén és a szeméttelepeken.

A varjak hazai állománya a korábbi évtizedek vadászata és élőhelyeinek beszűkülése miatt nagyon lecsökkent, jelenleg 20-25 ezer párra tehető. Fészkét, amely rendszerint telepeket alkot, facsoportok, ligetek fáin hozza létre február-márciusban. A költés jellemzően március végén, április elején kezdődik. A vékony ágakból, gallyakból épült, sárral kitapasztott, száraz növényi részekkel, fakéreggel és állatszőrökkel bélelt, csésze alakú fészekbe 2-7 tojást tojik, melyeken 16-18 napot kotlik. A fiókák 28-30 nap után repülnek ki a fészekből.

A vetési varjú természetvédelmi oltalom alatt álló faj, eszmei értéke 50.000 Ft. Elpusztítását, élőhelyének károsítását a természetvédelmi jogszabályok tiltják. Azonban a lakott településeken lévő telepek által okozott konfliktusok megelőzése érdekében – a humán egészségügyi és társadalmi érdekeket mérlegelve – a fészkek eltávolítása a fészkelési időszak előtt természetvédelmi szempontból elfogadható. Abban az esetben, ha a fészekrakás már megkezdődött, a fészkek eltávolítására nincs jogszabályi lehetőség.

A fészek eltávolítása, illetve lehetőség szerinti áthelyezése természetvédelmi hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Az erre irányuló kérelmet az illetékes területi természetvédelmi hatósághoz, azaz a kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az illetékmentes engedélyezési eljárás ügyintézési határideje legfeljebb 90 nap. A kormányhivatal tehát az ügyben engedélyező hatóságként szerepel, a fészkek eltávolítását a kérelmező végezheti, illetve végezteti el az engedély alapján.

A fészeknek, mint természet védelmét szolgáló állatfaj élőhelyének engedély nélküli eltávolítása természetvédelmi bírság kiszabását vonja maga után tekintett nélkül arra, hogy az eltávolítás idején az adott fészket már elfoglalták-e a madarak. Amennyiben a fészek eltávolítása legalább két példány károsodásával, elpusztulásával jár (itt elsősorban a tojásokra, fiókákra kell gondolni), az már a természetkárosítás bűntettét is megvalósítja, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A konfliktusok megelőzése érdekében javasolt tehát legkésőbb januárban megindítani a szükséges eljárásokat. Így elkerülhető a fészekfoglalási időszakban a varjak megjelenése következtében tapasztalt kapkodás, idő és lehetőség van a védett madarak érdekét valóban szem előtt tartó kompromisszumos megoldás megtalálására.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában