megkérdeztük

2021.02.26. 14:00

Megéri-e kizárólag klímaberendezéssel fűteni a lakásunkat?

A társasházakban működő távhőszolgáltatás karbantartása miatt előfordulhat az, hogy téli időszakban nem tudják felfűteni ezeket a lakásokat, és langyosak, hidegek a radiátorok. Ez érzékenyen érinti azokat a családokat, akik ott élnek. Ilyenkor sok esetben kiegészítő fűtést kell alkalmazni.

Kállai Félix

2021.02.24. Jovics Istvánvíz-, gáz-, központi fűtés szerelő egyéni vállalkozó Nagyvenyim Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Van, ahol elektromos fűtőtesttel, hősugárzóval, máshol klímaberendezéssel lehet ezt megtenni. Ez utóbbi biztosan megállja a helyét, de vajon megéri áttérni – a biztonság érdekében – a klímás fűtésre?

Megkérdeztünk egy szakembert, Jovics Istvánt, aki évek óta klímaberendezések szerelésével foglalkozik, hogy milyen tapasztalatai vannak a klímás fűtésről.

– Mire figyeljünk klímavásárlás előtt?

– Aki klímát szeretne, annak nem javaslom az áruházak által olcsón kínált berendezéseket. Inkább klímával foglalkozó boltokat, szerelőket érdemes megkeresni. Mi általában bevált márkákkal, típusokkal dolgozunk, aminek a szervizháttere, alkatrész­ellátása biztosítva van. Ez a gyors javítás alapja. Ez azt jelenti, hogy általában egy napon belül javítással vagy cserekészülékkel megoldódik a probléma. Senki sem szeretne két hétig fűtés nélkül maradni télen. Nálunk az a bevált módszer, hogy minden felszerelt klímaberendezést regisztrálunk, és a karbantartásokat időben elvégezzük. Hűtő berendezésnél évente egyszer, fűtőnél kétszer. Ez garantálja a hosszú távú üzembiztonságot. Mielőtt a klímát beszereljük, egy előzetes felmérés történik a házakban. A dunaújvárosi lakások már nem tudnak nagy meglepetést okozni, szinte minden típusú lakásban jártunk már, így tudjuk, hogy milyen teljesítményű készülékből hányat javaslunk felszerelni.

Jovics István a klímafűtés sajátosságairól szólt
Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nagy ­százalékban hallgatnak a tanácsainkra, de előfordul, hogy valaki konkrét elképzeléssel rendelkezik. Ilyenkor olyan kompromisszumos megoldásra törekszünk, ahol a szakmai érvek megvalósulnak. Hiszen senkinek sem érdeke, hogy csalódás legyen a klímaszerelés vége. Elsőként a lakás villamos hálózatát kell megnézni, hogy alkalmas-e a klímaberendezés használatához. Elbírja-e a terhelést? Ha valaki fűtésre is szeretné használni a klímát, akkor azt javasoljuk, hogy szobánként egy készüléket szereltessen fel az ügyfél. Erre azért van szükség, mert ha egy klímával fűtjük be a szobákat, hőhíd keletkezik, és egy-két sarok penészedni fog. A szobák méretéhez igazodni kell a klíma teljesítményének. A fürdőszobában nem alkalmazható a klíma, oda elektromos fűtőtestet javaslunk. A konyhában pedig nem feltétlenül szükséges, általában elég a szobákból áramló meleg levegő, de ennek megítélése az igényektől függ.

– Említette a szerviz- és alkatrészhátteret. Mire érdemes odafigyelni a garanciánál?

– A klímák átlagos kifutási ideje tíz év. Természetesen vannak olyanok is, amelyek tizenöt-húsz évet is bírnak, de nem ez a jellemző. Aki klímát vesz, nézze meg, hogy hány év garancia van a termékre. Nem ritka ma már az ötéves garanciaidő sem, de előfordul tízéves is. Van olyan gyártó, aki tízéves garanciát ad egy regisztráció után, de ez már nem teljes körű, csak a kompresszorra érvényes. A készülékeknél általában nem a kompresszorokkal szokott gond lenni, hanem a burkolat elreped, elszíneződik, a léptetőmotor adja meg magát, vagy a vezérlőpanel hibásodik meg. Kiválasztás előtt mindig érdeklődjünk, hogy mire terjed ki a jót­állás, nehogy meglepetés érjen bennünket.

Mielőtt a klímát beszerelik, előzetes felmérést is végeznek a lakásokban

– Mennyibe kerül klímával fűteni?

– A havi fűtésköltség a felhasználó igényeitől, a kinti hőmérséklettől és a lakás szigeteltségétől is függ. Huszonkét-huszonhárom fokos átlaghőmérséklet esetén egy készülék áramköltsége tízezer forint körül mozog. Természetesen ezt lehet csökkenteni, úgy, hogy éjszaka, és ha nem vagyunk otthon, csökkentett hőmérsékleten megy a fűtés. Ilyenkor javaslom pár fokkal alacsonyabbra állítani a hőfokot. Hogy ne szálljanak el a havi költségek, a szélső lakások esetén javasolt még a kültérrel érintkező falat vastagabb szigetelőréteggel ellátni. Korszerű nyílászárók, jó szigetelés és észszerű fűtés esetén a valós fűtési költség 5-7 ezer forint lehet klímánként.

Én annak idején az Erkel kertben harmincötezer forintot fizettem a fűtési szezonban, nekünk nem átalánydíjas fizetésünk volt. Sokalltam az összeget, főleg úgy, hogy voltak olyan időszakok, amikor nem éreztem elégnek a hőfokot. Ekkor váltottunk fűtős klímára. Ezután 20-25 ezer forintra jött ki a klímás áramköltség havonta.

– Mit tapasztal, mennyire elterjedt a lakások, házak, nyaralók klímával történő fűtése? Megéri ezt a fűtést választani?

– Kétszáz olyan klímát szereltünk, amelyet fűtésre használnak. Egyre több ilyen megkeresést kapunk, hiszen a bekerülési költsége olcsóbb, mint egy gázos kiépítésű fűtésrendszeré. Három klímás megoldás kijön egymillió forintból, amíg a gázos, tervezéssel, kazánnal, radiátorcserével, kéménykiépítéssel jóval fölötte lesz. Ráadásul hűteni még mindig nem tud.

Ki lehet váltani a fűtést klímával, de kompromisszumokat kell kötni. A központi fűtéshez képest a klímaberendezés zajhatást kelt a ventilátor fordulatszáma miatt, és huzathatással is számolni kell. Amennyiben normálisan van méretezve a készülék, akkor ezekkel nincs probléma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában