Perkáta

2021.02.26. 12:00

Kiállítások és érdekes előadások online térben

Több online programmal, érdekes és színvonalas tárlattal is készültek a perkátai intézmények az érdeklődők számára. Népművészettel, anyagok újrahasznosításával, valamint mesével is találkozhatnak a közösségi felületekre látogatók.

Horváth Dóra

Több virtuális tárlattal és bemutatóval is készültek 2021. február 15-e és 19-e között a Perkátai Általános Művelődési Központ és a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. munkatársai.

Elsőként február 15-én a Kínai-Magyar Kulturális Turisztikai Központ közösségi oldalán jelenítettek meg egy, a magyar és perkátai népművészeti értékekkel, kézművesekkel kapcsolatos videót, amelyet a kínai tavaszünnep alkalmából állítottak össze a Magyar-Kínai Kulturális Egyesület számára. A videóban visszaemlékeznek az elmúlt évek olyan sikeres eseményeire, amelyek során a helyi kézműveseket, alkotókat mutatták be a közönségnek, illetve a helyi néptánc­csoportok adtak műsort.

Az „Újra hasznos?” pályázatra beérkezett alkotások egy része. Sok különleges munkát láthatnak a virtuális tárlaton
Fotók: a szerző

Ezt követően a Perkátai ÁMK József Attila Nagyközségi Könyvtára szintén a kínai tavaszünnephez kapcsolódóan könyvajánló-prezentációt állított össze, ahol kínai klasszikus és kortárs szerzőktől ismertet köteteket, valamint kínai témájú szépirodalmakat is bemutat a felnőtt olvasóknak. A prezentáció nem csupán a regények tartalmát foglalja össze röviden, hanem az írókról is szolgál néhány érdekes információval.

Még 2020 őszén tett közzé a könyvtár egy felhívást, amely az Európai Szolidaritási Testület pályázata által felújítás alatt álló új könyvtár és ifjúsági közösségi tér berendezéseivel állt kapcsolatban. A ­közösségi teret újrahasznosított bútorokkal, használati eszközökkel szeretnék otthonosabbá tenni a fiatalok számára, s ennek kapcsán hirdették meg az „Újra hasznos?” pályázatot, ahova olyan alkotásokat, használati tárgyakat, eszközöket vártak a szervezők, amelyek már kidobásra ítélt alapanyagokból készültek. Egyénileg és csapatban is lehetett nevezni. A beérkezett munkákból virtuális kiállítást szervezett az intézmény, ahol egy videón keresztül kerülnek bemutatásra a kreatív és fantáziadús alkotások. Láthatóak benne farmerből készült táskák, dunai hordalékfából megvalósított kampó, sárkány, bakelitlemezből óra, csak hogy néhányat soroljunk fel az érdekességekből.

„Mire jó egy lyukas zacskó?” címmel papírszínházi mesét mondott Fülöp Irén magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus

A környezetvédelem témáját pedig összepárosították a magyar próza napjával is. Ebből a különleges alkalomból egy papírszínházi előadást tekinthettek meg az érdeklődők, szintén online módon, amelyben Fülöp Irén magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus tolmácsolásában hallgathatjuk meg a „Mire jó egy lyukas zacskó?” című mesét. Ajánljuk a gyerekek és a felnőttek figyelmébe egyaránt.

2021. február 19-én szintén egy online könyvajánló került fel a közösségi médiába, amelyben a „Régi pentelei történetek” negyedik kötetét mutatják be az érdeklődők számára.

A virtuális tárlatok és előadások a Perkátai ÁMK közösségi oldalán, illetve Perkáta Nagyközség Hivatalos weblapján tekinthetők meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában