Jó, ha tudjuk!

2021.01.18. 11:30

A tavaszi kerti munkák előtt érdemes érdeklődni a jegyzőnél

Valószínűleg a legtöbben még csak nem is gondolják, hogy a saját telken lévő fák kivágására bármiféle szabályozás vonatkozik, pedig így van: rendeletek tetszik egyértelművé, hogy mi a teendő, mielőtt baltát ragadnánk, vagy a láncfűrészt indítanánk.

Bajusz György

20200730 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Faápolási munkálatok: NYÍRVV szakemberei a városi főkertész által kijelölt fákon szárazolást és faápolást végeznek a napokban Nyírágyházán a Búza téri parkoló területén.

Fotó: DODÓ FERENC

Ezek a rendeletek nem egységesek, ezért fontos, hogy mindig tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál a lakóhelyünkön érvényes szabályozásokról! Le kell szögezni, hogy a rendeleteknek nem az a céljuk, hogy minél több bírságot, büntetést lehessen kiszabni, hanem az, hogy a zöldfelületet, a környezetet igyekezzenek megóvni az ok nélküli pusztítástól. A környezet védelme az első!

Általánosságban elmondható, hogy a fakivágás tevékenységet a fák védelméről szóló 1970. június 21-én kelt 21. számú Kormányrendelet, a 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet, valamint helyi szinten önkormányzati rendeletek szabályozzák. A legtöbb helyen a fakivágás saját telken is engedélyköteles, tehát nem igaz az, hogy a saját kertünkben azt csinálunk, amit akarunk!

Néhány példa: ezen fák kivágásához mindenképp szükséges engedélyt kérni: diófa, törökmogyorófa, mandulafa, akácfa, juharfa, hársfa, ostorfa, bálványfa, fenyőfélék, díszgyümölcsök stb.

A fák csonkolását, a lombkorona igazítását bízzuk szakemberekre, így elkerülhetjük az esetleges baleseteket
Fotó: DF

A fák kivágásának és csonkolásának szabályai általánosságban:

A 10 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása engedélyköteles. Ez alól kivétel a 20 centiméternél kisebb törzs­átmérőjű, nem közterületi gyümölcsfa. E szerint a telkünkön belül, azaz magánterületünkön található 10 centiméternél vastagabb átmérőjű díszfák kivágásához többnyire engedély kell, csakúgy, mint a 20 centiméteresnél vastagabb gyümölcsfák eltávolításához.

A védett fafajok és bármilyen 30 centiméternél nagyobb törzsátmérőjű fa kivágása csak a növény rossz egészségi állapota vagy szükségszerű – más módon és helyen véghez nem vihető – építési munka, illetve életveszélyes állapot megszüntetése érdekében történhet.

Építés miatt kivágásra kerülő fát az övezeti előírás mértékéig pótolni kell. A fapótlás helyét, módját az alkalmazott növényfajt, az ültetendő növény méretét, minőségét az építésügyi hatóság határozza meg. A fapótlás szakszerű elvégzéséről a pótlásra kötelezett tartozik gondoskodni. A fapótlás faérték-számítással meghatározott egy összegben megváltható.

A kivágott fa pótlására sem mindegy, milyen fát ültetünk
Fotó: TJ

Facsonkolás, alakító metszés 20 cm-nél nagyobb törzs­átmérőjű egyedi fán csak életveszély elhárítása érdekében történhet, szakember jelenlétében.

Közmű-, elektromos valamint egyéb mély- és magasépítési munkák során a növényzetben keletkezett kárra a faérték-számítás alapján az illetékes hatóság megváltási árat szabhat ki.

Fapótlásként a kivágott fa 1méter magasságban mért törzskörméretének megfelelő összméretű fák telepítendők.

A fakivágási engedélyt bel- és külterület esetén a területileg illetékes jegyzőhöz kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni a kivágás helyét, az érintett fák darabszámát, fajtáját és átmérőjét, a kitermelés okát, a kérelmező nevét és lakcímét.

Mindenképpen nézzünk utána a helyi rendeleteknek, mert minden önkormányzat saját hatáskörében is eltérhet az alapszabályozástól, de meg is erősítheti azt. Dunaújvárosban, Rácalmáson és a környező településeken hasonló a szabályozás, a jegyzőhöz kell a kérelmet benyújtani – ez illetékmentes –, és ő bírálja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában