Dunaferr – Liberty

2020.12.01. 14:54

Továbbra is vitáznak a Dunaferr tulajdonosi érdekcsoportjai – Frissítve

A Dunaferr működése a háttérben zajló, tulajdonosi érdekcsoportok közötti viták ellenére is biztosított – áll a cég hivatalos közleményében. A Dunaferr közleményének előzménye a lapunk birtokába jutott információk szerint az lehet, hogy december 3-ra a társaság igazgatóságának egy ukrán tagja összehívta a cég közgyűlését. Nem hagyta szó nélkül az ukrán tulajdonosi csoport a Dunaferr menedzsment közleményét.

Várkonyi Zsolt

Hogy milyen jogcímen tette és egyeztetett-e a többségi tulajdonossal jelen helyzetben nem ismert, de a közlemény önmagáért beszél.

„A DUNAFERR menedzsmentjének vezetői az elmúlt napokban arról értesültek, hogy a vállalat egyik ukrán tulajdonosi érdekcsoportja az érvényben levő járványügyi törvényeket és korlátozásokat illegális módon kihasználva megpróbálja megzavarni, szétzilálni a DUNAFERR társaságcsoport munkájának irányítását. Ezen túlmenően a DUNAFERR vezetése felé már több magyarországi és külföldi üzleti partner is jelezte, hogy több olyan megkeresést és tájékoztatást kaptak, amelyek bennük is bizonytalanságot keltettek a vállalatcsoport irányításával kapcsolatban.

Miután ezek a híresztelések és törekvések nem jogszerűek, sőt nehezítik a DUNAFERR helyzetét, ezért a vállalat menedzsmentjének vezetése szükségesnek tartja, hogy mindenkit tájékoztasson mindennek alaptalanságáról, és mindenkit arra kérjen ezúton is, hogy mindezt hagyja figyelmen kívül, és a már eddig is meglévő kapcsolatait tartsa fenn a továbbiakban is a vállalattal.

Természetesen ha a DUNAFERR tulajdonosi, irányítási helyzetében hivatalos változás történik, úgy erről az ISD DUNAFERR Zrt. szabályszerűen tájékoztatni fogja partnereit és az érintetteket.”

Nem hagyta szó nélkül az ukrán tulajdonosi csoport a Dunaferr menedzsment közleményét

 

A Dunaferr igazgatósági tag, Tetyana Taruta portfolio.hu-hoz eljutott tájékoztatása szerint „az ISD Dunaferr Zrt-t jelenleg néhány ember irányítja képviseleti jog nélkül és átláthatatlan körülmények között, akik elzárták őt, mint vezető tisztségviselőt minden információtól és kitiltották a vállalat területéről, a törvényes működés azonban helyreállítható”. Az igazgatóság tag által – „önállóan” – jegyzett dokumentum emlékeztet a tegnap, aláírás nélkül kiadott közleményre, amely Taruta szerint valótlan és félrevezető állításokat tartalmaz.

„Valótlan az az állítás, hogy ukrán tulajdonosi érdekcsoport próbálja megzavarni a vállalatcsoport munkájának irányítását” – olvasható a portfolio.hu-hoz eljutott tájékoztatóban. A valóság ezzel szemben az – érvel a levélben Tetyana Taruta -, hogy az egyetlen igazgatósági tag, a társaság egyetlen vezető tisztségviselője, aki a jelenlegi veszélyhelyzetben eljárni képes, jogszabályi kötelezettségének eleget téve kísérli meg a törvényes állapot helyreállítását.

A vezető tisztségviselő alapvető kötelezettsége, hogy társaság ügyvezetését a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján lássa el. Ezért a vezető beosztású munkavállalók együttműködését kérte, ők azonban azt megtagadták, és megakadályozták azt is, hogy ő a vállalat területére belépjen. Taruta úgy érvel, hogy ezzel jogellenesen akadályozták abban, hogy ellássa törvényes feladatait. A társaság menedzsmentjének keddi közleményére adott válaszában az igazgatósági tag azt írta, hogy „a többi igazgatósági tag kiesése esetén egy személy is jogosult az igazgatóság részéről, aki erre vezető tisztségviselőként egyben köteles is”. Amennyiben ugyanis nem történik meg a társaság jogszerű működésének helyreállítása és ezzel a munkavállalók érdekeinek a védelme, akkor az rövidesen a dunaújvárosi vasmű megszűnéséhez fog vezetni – vetíti előre válaszában – többi között – a vezető tisztségviselő, aki arra is kitért, hogy már egyeztetett a munkavállalók képviselőivel, akik részt fognak venni a megfelelő testületek munkájában és együttműködnek az igazgatósággal a törvényes működés fenntartása érdekében.

Tetyana Taruta igazgatósági tag tájékoztatója emlékeztet arra, hogy a társaság nehéz helyzetben van, ennek pontos megítélésére azonban nincs lehetőség, ugyanis nem kap információt a menedzsmentről erre vonatkozóan, sem ő, sem a szakszervezetek képviselői. – áll a portfolio.hu cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában