meghívó levelet küldenek

2020.12.06. 08:00

Méhnyakrák szűrés tájékoztató

Magyarországon évente mintegy 350-400 nő hal meg a méhnyakrák következtében. A méhnyakrák a 45 év alatti magyar nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése. A méhnyakrák időben felfedezve gyógyítható, nem kellene egyetlen nőnek sem méhnyakrákban meghalnia.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A betegség többnyire lassan fejlődik ki, egyre fokozódó súlyosságú elváltozásokat okozva, amelyek hosszú ideig nem okoznak tüneteket. Ezekből az állapotokból kezelés nélkül a környező szerveket roncsoló, a test más részein is megjelenő, életet fenyegető rákbetegség alakulhat ki. A panaszok és tünetek mögött, amely miatt a betegek orvoshoz fordulnak már súlyos elváltozások is lehetnek. A betegség azonban megfelelő vizsgáló módszerekkel már a korai szakaszban felfedezhető, kezelhető és a teljes gyógyulás esélye jelentősen magasabb.

A rendszeres méhnyakrák szűrés lehetővé teszi a korai felismerést és gyógyítást. A szűrés a leginkább veszélyeztetett korosztályra terjed ki. A 25-65 év közötti hölgyek esetében 3 évente javasolt.

A rendszeres szűrővizsgálatok a koronavírus járványos időszakában is folytatódnak. A szűrővizsgálatra meghívó levelek kerülnek kiküldésre.

Azok a hölgyek, akik méhnyakszűrésre meghívólevelet kaptak, legyenek egy kis türelemmel az időpont kérés vonatkozásában, hogy a vizsgálatra a zsúfoltságot elkerülve, a fertőződés megelőzése szempontjából a legnagyobb biztonságra törekedve kerülhessen sor. A meghívólevelek érvényessége hosszan tartó, januárban is, sőt egész egy éven át is érvényes!

Figyeljenek arra, hogy a szűrővizsgálatokon teljesen egészségesen vegyenek részt. Tartsák be a járványügyi szabályokat, viseljenek orrot, szájat eltakaró maszkot, tartsanak távolságot, fertőtlenítsék a kezünket. A szabályok betartása mellett a szűrővizsgálatok biztonságosak.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában